Αναβιώνει στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης η υπόθεση με τον θάνατο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη, η οποία συντάραξε τη χώρα.

Με την απολογία της κατηγορούμενης αναισθησιολόγου συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο της 4χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της ύστερα από επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο τον Δεκέμβριο του 2015. Η γιατρός αυτή την ώρα παρουσιάζει στο δικαστήριο τη θέση της για τα όσα συνέβησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν από 8 χρόνια, και οδήγησαν στον θάνατο την 4χρονη και απαντά στις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων. Με την απολογία της αναισθησιολόγου μπαίνει στην τελική ευθεία η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και η πρόταση του εισαγγελέα και η απόφαση του δικαστηρίου.

Είχε αθωωθεί στο πρωτόδικο δικαστήριο

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό ύστερα από παρέμβαση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Πρωτοδίκως η αναισθησιολόγος είχε αθωωθεί. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση και η υπόθεση επρόκειτο να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Όμως, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτή την ένσταση που κατέθεσε η υπεράσπιση της αναισθησιολόγου για αοριστία της αιτιολογίας και απέρριψε ως απαράδεκτη την έφεση του εισαγγελέα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της 4χρονης, αλλά και του κ. Ντογιάκου που ζήτησε την εξέταση του σκεπτικού της απορριπτικής απόφασης. Τελικά το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Ντογιάκου και η υπόθεση οδηγήθηκε πάλι στις δικαστικές αίθουσες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όπως είναι γνωστό, η αναισθησιολόγος του Βενιζελείου κατηγορείται ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο κατά τη διαδικασία της αφύπνισης και της αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε η 4χρονη Μελίνα, με επίμονο βρογχοσπασμό, υπόταση και βραδυκαρδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, η γιατρός φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς με υπερβολικά ταχεία έγχυση και εφάπαξ δόση 200 Mgr αδρεναλίνης, ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων 5 λεπτών, ως όφειλε, τις κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων, πνευμονικό οίδημα και καρδιογενή καταπληξία.