Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα των Αρχών αναφορικά με το χρονικό της ασθένειας της Παρασκευής Μ., που εντέλει την οδήγησε σε ολικό σοκ και έπειτα στον θάνατο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσαν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στους αστυνομικούς, τα όργανα της κοπέλας άρχισαν να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Η 20χρονη φοιτήτρια, με καταγωγή από τη Σπαρτούντα της Χίου, είχε παρουσιάσει αμυγδαλίτιδα στις 5 Σεπτεμβρίου και έπρεπε να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, εμφάνιζε επίσης φαρυγγίτιδα και λεμφαδενοπάθεια, ενώ έλαβε αντιβιoτική αγωγή. Οι συνοδές παθήσεις ήταν εκείνες που έδωσαν στους γιατρούς το σήμα να κρατήσουν τη νεαρή Παρασκευή στο νοσοκομείο με σκοπό να την παρακολουθούν από κοντά. Σύμφωνα με όσα σημείωσαν οι γιατροί, η κοπέλα υποβλήθηκε σε έλεγχο, που έδειξε έντονη διόγκωση των αμυγδαλών χωρίς παραφαρυγγικό απόστημα. Παρ’ όλα αυτά οι ημέρες περνούσαν και η κατάστασή της βελτιωνόταν αργά και σταθερά. Όπως αναφέρθηκε από την πρώτη στιγμή, η 20χρονη δεν είχε ιατρικό ιστορικό, δεν αντιμετώπιζε χρόνιο νόσημα και δεν είχε διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα στο παρελθόν.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στις 12 Σεπτεμβρίου. Η νεαρή Παρασκευή εμφάνιζε μερική βελτίωση όσον αφορά την κλινική της εικόνα, αλλά η κατάσταση γενικότερα χαρακτηριζόταν σταθερή. Όλα αυτά μέχρι την περασμένη Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, που ήταν και η μοιραία ημέρα. Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν από τις Αρχές, η υγεία της 20χρονης παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

Στην αρχή ο οργανισμός της υπέστη σοκ. Όπως αναφέρουν οι ιατρικές σημειώσεις, παρουσιάστηκαν τα εξής: «πετεχειώδεις αιμορραγίες δέρματος, διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού, ολιγουρία, μεταβολική οξέωση και εργαστηριακή εικόνα διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και ανεπάρκεια πολλών οργανικών συστημάτων (σύγχυση, διέγερση, υπόταση, ηπατική βλάβη, αύξηση μυοκαρδιακών ενζύμων, υποξυγοναιμία, θρομβοπενία και αύξηση LDH)». 

Η κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπου υπέστη ανακοπή. Από εκείνο το σημείο οι γιατροί έδωσαν αγώνα για 45 λεπτά, προκειμένου να την επαναφέρουν. Στις 12.32, όμως, σημειώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται από τους γιατρούς, ως πιθανή αιτία θανάτου αναφέρεται η «διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, που οδήγησε σε σηπτικό σοκ και τελικά σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή».

Αμέσως ενημερώθηκαν οι Αρχές, ενώ δόθηκε εντολή για προκαταρκτική εξέταση από το διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη. Οι αστυνομικές αρχές παρήγγειλαν ιατροδικαστική εξέταση. Στα Ιωάννινα βρίσκονται και οι γονείς της κοπέλας, οι οποίοι μετέβησαν στο ΑΤ Ιωαννίνων, προκειμένου να καταθέσουν.

«Μας έφυγε το τηλέφωνο από τα χέρια»

Συντετριμμένος, ο πατέρας της 20χρονης Παρασκευής, από τη Χίο, δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που τους βρήκε. Και πιστεύει ότι έχουν γίνει λάθη που οδήγησαν το παιδί του στον θάνατο. «Ούτε οι ίδιοι οι γιατροί ξέρουν τι συνέβη, αν ήξεραν, πιθανόν να είχαν σώσει το παιδί. Το κορίτσι μου ήρθε για να σπουδάσει, ήρθε να δώσει την εξεταστική του και σε δέκα μέρες χάθηκε. Έπαθε αμυγδαλίτιδα, ήμασταν ήσυχοι ότι το παιδί ήταν στο νοσοκομείο. Δεν πέρασε, όμως, ποτέ ο πόνος και είχε πυρετό μέχρι που τελικά τη χάσαμε. Όταν το μάθαμε, μας έφυγε το τηλέφωνο από τα χέρια. Ο θεράπων ιατρός περιμένει επίσης την ιατροδικαστική εξέταση. Μας καθησύχαζαν για το παιδί, έλεγαν ότι θα του δώσουν διπλές αντιβιώσεις» είπε.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime