Η κόντρα και το γαϊτανάκι ευθυνών για το ποιος έδωσε την εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη δίνουν και παίρνουν, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ενώ η υπόθεση αποκτά και πολιτική διάσταση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την κυβέρνηση να μιλά ανοιχτά για «μονταζιέρα».

«Σώθηκαν δύο χωριά»

Με διάθεση να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σακελλαρίου ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα που έχει δεν είναι με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό αλλά με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο: «Ό,τι είχε να ειπωθεί ειπώθηκε. Δεν έχει κανένα νόημα. Αν ασχολούμαστε συνέχεια με αυτό το θέμα χάνουμε την ουσία. Πρέπει να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση. Το “γυρνάω” γιατί πρέπει να μπει μια τελεία. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που είναι τεράστια», ανέφερε αρχικά ο κ. Σακελλαρίου και πρόσθεσε: «Η εισαγγελική παραγγελία έχει δοθεί, όλες οι συνομιλίες έχουν καταγραφεί και θα αξιολογήσει και θα κρίνει η επιτροπή. Δεν έχω να κρύψω κάτι, εγώ βάζω μια τελεία», σημείωσε ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο δήμαρχος Παλαμά ανέφερε ότι άκουσε λάθος την ερώτηση που του έκαναν δημοσιογράφοι και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν είχε εμπλοκή κάπου όσον αφορά το ανάχωμα: «Έγιναν ατυχείς δηλώσεις ειδικά από εμένα. Δεν άκουσα ότι οι δημοσιογράφοι αναφέρονταν στον κ. Αγοραστό. Εγώ αναφερόμουν στον αντιπεριφερειάρχη. Την πληρώνει ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση», είπε σχετικά, προσθέτοντας για το σπάσιμο του φράγματος: «Υπάρχει μελέτη για τα νερά, δρούμε σύμφωνα με αυτή. Ο Παλαμάς συγκεντρώνει 10 παραπόταμους του Πηνειού. Η παρέμβαση στο φράγμα Καλέντζη δεν δημιούργησε πρόβλημα, έσωσε δύο χωριά, τα οποία πλημμύρισαν μετά από δύο ημέρες, καθώς ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος. Δεν έκανε ζημιά σε κάποιο χωριό».

Γιατί δόθηκε η εντολή

Από τη δική του πλευρά ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Νούσιος, μιλώντας στον Alpha τόνισε ότι έδωσε εντολή γιατί: «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα. Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Την εμπειρία του δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”, όταν του είχε πει να γίνει τομή στο ανάχωμα». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα «είπε την αλήθεια. Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. Με ρώτησε, “ακόμη και το ανάχωμα”; Και του απάντησα: “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη».

Μονταζιέρα

Μιλώντας για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για μια χαρακτηριστική περίπτωση «μονταζιέρας».

Ανέφερε ότι πρόκειται για έναν αστήρικτο ισχυρισμό επισημαίνοντας ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή να σπάσει ένα φράγμα για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσει ο Παλαμάς. «Όλοι οι αυτοδιοικητικοί συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου Παλαμά, ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πλημμυρίσει ο Παλαμάς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν ισχυρισμό που στερείται κάθε λογικής.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή