Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε η έφεσή του - Παραμένει στη φυλακή ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας
Σε κρίση οι σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας
Στη φυλακή θα παραμείνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση που κατέθεσε για αποφυλάκιση.
Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, είχε ζητήσει να αντικατασταθεί η προφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους. Κάτι που απορρίφθηκε ξανά από το ειδικό δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στην Αλβανία.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και ο Έλληνας πρέσβης στην Αλβανία και οι Έλληνες δικηγόροι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συνέδριο στα Τίρανα για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.
Η αλβανική Δικαιοσύνη παραμένει ανένδοτη και δεν επέτρεψε τη μεταβολή του μέτρου της προφυλάκισης, θεωρώντας ότι ο Φρέντι Μπελέρης μπορεί να διαφύγει από τη χώρα.
Σε κρίση οι διμερείς σχέσεις
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (18/09) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, είχε συνάντηση με τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Δυρραχίου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία πως η κατάσταση αυτή σκιάζει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Αναλυτικότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρει: «Συναντήθηκα, σήμερα, στις φυλακές Δυρραχίου, παρουσία της πρέσβεώς μας στην Αλβανία, κ. Κωνσταντίνας Καμίτση, με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
Για την Ελλάδα η υπόθεση αυτή ήταν εξαρχής και παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Ο σεβασμός των αρχών του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελούν κομβικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στην περίπτωση του Μπελέρη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.
Η αλβανική πλευρά οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του Μπελέρη ως δημάρχου, σεβόμενη την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές.
Η παράταση της σημερινής κατάστασης σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».