Τον επαναπατρισμό των 150.000 και πλέον νέων με υψηλές ειδικεύσεις και προσόντα που έφυγαν από τη χώρα μας σταδιακά από το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, στοχεύει η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Rebrain Greece, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από το νέο έτος.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει θέσει ψηλά τον πήχυ για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις υψηλής ειδίκευσης να ζητούν στελέχη και προσωπικό συγκεκριμένων προσόντων και να μη βρίσκουν.

Οι καλοί μισθοί

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Google, αλλά και της Pfizer και άλλων εταιρειών που άνοιξαν δραστηριότητες στη χώρα, οι οποίες έχουν απορροφήσει αρκετούς νέους που είχαν φύγει και εργάζονταν στο εξωτερικό και απέστειλαν βιογραφικό, με αποτέλεσμα να προσληφθούν, με ουδόλως ευκαταφρόνητους μισθούς.

Χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του εγχειρήματος αναμένεται να αποτελέσουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αλλά και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα ενισχύσουν όσες επιχειρήσεις προσλάβουν Έλληνες μετανάστες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη ΙΙ» για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδας, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης.

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα, η λειτουργία της οποίας έχει ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το αργότερο τον Οκτώβριο, θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το ΠΣ «Εργάνη ΙΙ», την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Εδώ μπορεί να υπάρξει και διασύνδεσή της με αντίστοιχη πλατφόρμα που έχει εξαγγείλει ότι θα δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Η καταχώριση των ζητούμενων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων θα διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες/ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα και με αυτόν τον τρόπο θα λαμβάνονται μέτρα για τον επαναπατρισμό των νέων, ώστε να τους ανακαλύψουν και να τους επαναπροσελκύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κόμβου διασύνδεσης προσφοράς και ζήτησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και να τονωθούν οι περιοχές της χώρας που απώλεσαν ταλέντα και εργαζόμενους. Στη νέα πλατφόρμα matching ο άνεργος θα δημιουργήσει τον ατομικό του λογαριασμό, με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του. Τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα στους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό, ώστε να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο το matching, αλλά και στους συμβούλους κατάρτισης της ΔΥΠΑ, οι οποίοι θα μπορούν να κατευθύνουν τους άνεργους στο είδος κατάρτισης που τους ταιριάζει και έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. 

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

  • Θα γίνεται ανάρτηση των βασικών όρων εργασίας και της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πεδίο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ» - Ηλεκτρονική υπογραφή - Πρότυπο Βασικών Όρων Εργασίας και Ατομικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ», πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζομένου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες ανάμεσα στις εκατοντάδες θέσεις που αναρτώνται στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση στην πράξη της δυνατότητας των επιχειρήσεων να βρίσκουν τους ανθρώπους που χρειάζονται. Ταυτόχρονα, διευρύνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης ανάμεσα σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες.

Στοίχημα οι θέσεις υψηλής ειδίκευσης 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση της απασχόλησης προέρχεται κυρίως από εποχικούς κλάδους παραγωγής με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλό αριθμό εργάσιμων ωρών και χαμηλές απολαβές.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας με υψηλές δεξιότητες, όπως αυτές που αφορούν τα «ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη», τους «επαγγελματίες» και τους «τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα», με ποσοστό 29,8% έναντι 49,9% στην ΕΕ.

Από τις μελλοντικές θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, μόλις το 4,2% συνιστούν πραγματικές νέες θέσεις εργασίας, καθώς οι υπόλοιπες αφορούν στην πράξη θέσεις αντικατάστασης λόγω συνταξιοδότησης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο ποσοστό είναι 18%.

Η πλειονότητα των μελλοντικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αφορά επαγγέλματα μεσαίου επιπέδου δεξιοτήτων, όπως οι «υπάλληλοι γραφείου», «απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές», οι «ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς» και οι «ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα», με το ποσοστό να εκτιμάται στο 62,4% έναντι 40,8% στην ΕΕ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή