Μήνυση έχουν καταθέσει οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που προσβλήθηκε από αλλαντίαση σε γνωστό wine bar στο Μπορντό της Γαλλίας και τελικά έφυγε από τη ζωή μετά από τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐς Παπαϊωάννου.

Πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση μετά την ιατροδικαστική έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή από την εισαγγελία του Μπορντό, στην οποία κατατέθηκε και η μήνυση της οικογένειας της άτυχης Μαρίας.

Οι γονείς της 32χρονης θέλουν να εξαντλήσουν οποιαδήποτε δικαστική οδό για να μάθουν τι συνέβη με το παιδί τους. Η έρευνα είναι διπλή: Το πρώτο κομμάτι είναι το υγειονομικό για το εστιατόριο και για το δοχείο με τις μολυσμένες σαρδέλες και ακόμα περισσότερο και το δεύτερο είναι για την υποδοχή που δέχτηκε η Ελληνίδα σε τουλάχιστον δύο νοσοκομεία, το ένα στο Μπορντό και το άλλο στο Παρίσι, από όπου πήρε εξιτήριο χωρίς να διαγνωστεί η αλλαντίαση. Η 32χρονη πέθανε στο σπίτι της στην περιοχή του Παρισιού και ο σύζυγός της εισήχθη στην εντατική και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η 32χρονη πήγε σε ένα νοσοκομείο στο Μπορντό και αμέσως μετά, όταν επέστρεψαν στο Παρίσι, τα συμπτώματα χειροτέρευσαν και πήγε σε ένα δεύτερο νοσοκομείο, πιθανότατα στο Παρίσι, αλλά και από εκεί της έδωσαν εξιτήριο γιατί όπως είπαν οι γιατροί δεν παρουσίαζε τα τυπικά συμπτώματα της αλλαντίασης.



«Άκρως θανατηφόρα τοξίνη»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι δεν συναντάμε στην χώρας μας την αλλαντίαση καθώς «είμαστε πολύ προσεκτικοί στην παρασκευή των τροφίμων και στη συντήρησή τους. Η αλλαντίαση αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουμε μαγειρέψει καλά ή δεν έχουν παστεριοποιηθεί καλά, δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά, ούτως ώστε να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, οπότε και οι σπόροι της αλλαντίασης να αρχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη τους εντός του δοχείου, οπότε και όταν καταναλωθεί ως άκρως θανατηφόρα τοξίνη, να προκαλέσει αυτές οι διαταραχές που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, οπότε και τον θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση είναι ένα ανά γραμμάριο ανά κιλογκράμ βάρους σώματος. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο».

Τι πρέπει να προσέχουμε

Όσο για το τι πρέπει να προσέχουμε, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι «τα βιομηχανικά προϊόντα τηρούν κάποιους κανονισμούς και η παρασκευή τους διέπεται από κάποιες παρασκευές και στάδια τα οποία δεν γίνεται να αναπτυχθεί η αλλαντίαση. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει αυτή η σπιτική ουσιαστικά παρασκευή τέτοιων πιάτων, όπως θεωρώ ότι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου εκεί η κονσερβοποίηση της σαρδέλας, δηλαδή η ποσότητα του αλατιού, δεν ήταν αρκετή για να καταστρέψει ή να αναστείλει την αναπαραγωγή των σπόρων της αλλαντίασης του κλωστηριδίου, οπότε και άρχισαν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη».




Πηγή: ΕΡΤ «Συνδέσεις»