Αποφασισμένη να διερευνήσει μέχρι τέλους την υπόθεση του θανάτου της κόρης της είναι η οικογένεια της αδικοχαμένης Μαρίας Γ., της 32χρονης Ελληνίδας η οποία «έσβησε» αφού προσβλήθηκε από αλλαντίαση λόγω αλλοιωμένων τροφών.

Η οικογένειά της και ιδίως ο πατέρας της, νομικός στο επάγγελμα, Στέλιος Γ. έχουν ήδη προχωρήσει στην υποβολή δύο μηνύσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στην πόλη του Μπορντό. Η 32χρονη Μαρία μαζί με τον ιρλανδικής καταγωγής σύντροφό της είχαν καταναλώσει αλλοιωμένες σαρδέλες στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν εσπευσμένα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από μαρτυρίες, οι θεράποντες ιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν άμεσα τα ακριβή αίτια της ασθένειας. Τόσο το ζευγάρι όσο και περίπου είκοσι άτομα, κατά κύριο λόγο τουρίστες, είχαν δηλητηριαστεί, μα μόνο η 32χρονη Μαρία ξεψύχησε. Μάλιστα, υπήρχαν αναφορές πως τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη κλινική εκτίμηση, η 32χρονη διαγνώστηκε με… λαρυγγίτιδα και ως εκ τούτου πήρε απευθείας εξιτήριο. Επομένως, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κάτι που εντέλει ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της υγείας της.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την υποβολή μηνύσεων σε βάρος του επίμαχου εστιατορίου όσο και του ιδιοκτήτη του, ενώ αντίστοιχες μηνύσεις υποβλήθηκαν σε βάρος δύο νοσοκομείων, το ένα στο Μπορντό και το άλλο στο Παρίσι, πόλη στην οποία διέμενε η Μαρία τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη μήνυση αφορά τις υγειονομικές συνθήκες του εστιατορίου και το βάζο με τις μολυσμένες σαρδέλες και η δεύτερη τη διάγνωση δύο νοσοκομείων, τα οποία της έδωσαν εξιτήριο χωρίς να διαγνώσουν αλλαντίαση. Παράλληλα, όμως, οι οικείες εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, ανεξάρτητα από τις μηνύσεις της χαροκαμένης οικογένειας.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε το γαλλικό δίκτυο BFMTV, προκαταρκτική έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρει την ασφυξία ως αιτία θανάτου, ενώ αναμένονται ακόμη οι αναλύσεις των τοξικολογικών εξετάσεων για να δοθούν περαιτέρω απαντήσεις. Όπως φέρεται να αναφέρει το πόρισμα, η 32χρονη Ελληνίδα προσβλήθηκε από αλλαντική τοξίνη, που παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης.

Θυμίζουμε πως η Εισαγγελία του Μπορντό ερευνά αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας υγείας, είχαν παρουσιαστεί δεκαπέντε κρούσματα στη Γαλλία μετά την κατανάλωση φαγητού στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Από αυτά, τα έντεκα νοσηλεύτηκαν, εκ των οποίων τα οκτώ σε νοσοκομεία στη Γαλλία. Έξι εξακολουθούσαν μέχρι χθες να νοσηλεύονται στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μπορντό.

*Δημοσιεύθηκε στην Ontime