Η θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία έφερε πολλά προβλήματα σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.  Έχουν περάσει ήδη 16 ημέρες, τα περισσότερα σπίτι στον κάμπο είναι βυθισμένα στις λάσπες, και περιουσίες έχουν χαθεί για πάντα.

 «Για μωρά, για ηλικιωμένους, για ασθενείς που είναι χρόνιες οι παθήσεις τους είναι απαραίτητα τα φάρμακα τους κι είναι δύσκολο να τα βρουν», ανέφερε μία κάτοικος στο MEGA.

 «Δεν υπάρχει τίποτα σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων δεν μπορούμε να καλύψουμε, όχι μόνο των ανθρώπων που μένουν σε άλλες περιοχές και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν δεν μπορούμε να καλύψουν ούτε από τους πελάτες μας», είπε η φαρμακοποιός, Πηνελόπη Παπανακάκη.

Φαρμακεία, ψυγεία και φαρμακαποθήκες που κάνουν διανομή φαρμάκων καταστράφηκαν, ενώ φάρμακα που είχαν ασθενείς στα σπίτια τους χάθηκαν στη λάσπη.

Άμεση ανάγκη σε φάρμακα για:

– Καρκινοπαθείς

– Καρδιοπαθείς

– Ινσουλίνες

– Εμβόλια

– Αντιτετανικοί οροί

– Προστάτη

Οι φαρμακοποιοί στη Θεσσαλία τονίζουν πως εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στην περιοχή τα ράφια είναι άδεια από φάρμακα και χρειάζονται άμεσα εκτός των άλλων και παιδικές αντιβιώσεις, αυτές, που χαρακτηρίζονται ως ευρέως φάσματος.

 «Σε ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας κάνουμε έκκληση να το δουν κι από το υπουργείο πιο κεντρικά το ζήτημα και να δώσει την προσοχή του στο κομμάτι της επάρκειας φαρμάκων», δήλωσε ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης.

Στήθηκε ιατρείο αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πληγέντων

Το MEGA επισκέφθηκε το ιατρείο αλληλεγγύης  που στήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας από εθελοντές γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας.

 «Ο γιατρός που μόλις ήρθε παραχώρησε τον υπέροχο τον καρδιογράφο ο δήμος παραχώρησε τον απινιδωτή», είπε ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας, Έκτορας Γάζος.

 «Φέραμε φάρμακα ενδεικτικά προς το παρόν από το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Πατρέων και του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας και κάποια υλικά δικά μας για να μπορέσουμε να δουλέψουμε», ανέφερε ο Διευθυντής Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, Τάσος Γιακουμής.

Το ιατρείο αλληλεγγύης στον Παλαμά θα λειτουργήσει με δωρεές και γιατρούς που έχουν εκφράσει την επιθυμία να καλύψουν εφημερίες εθελοντικά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα αλλά και από άλλες  περιοχές της χώρας.

Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα

Στη Γιάννουλη πολλές γειτονιές δεν έχουν όχι μόνο ψωμί, αλλά ούτε καν φούρνους για να τα ψήσουν.

 «Δεν υπάρχει τίποτα μέσα που να είναι χρήσιμο. Τα ψυγεία είναι όλα κατεστραμμένα», ανέφερε ένας κάτοικος.

Στη λαϊκή οι πρώτες ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους πάγκους. Παραγωγοί αλλά και καταναλωτές φοβούνται για αυξήσεις τιμών.

Οι περισσότερες ελλείψεις σημειώνονται στις ντομάτες, αγγούρια, στα φασολάκια, στα μαρούλια και σπανάκια.

Ο κάμπος στη Θεσσαλία εκπέμπει sos και κάτοικοι και φορείς ζητούν όχι μόνο αποζημιώσεις για να ορθοποδήσουν, αλλά και σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που χάθηκαν κάτω από το νερό.