antonis_peiraias4
Ελλάδα

Σπάει η «ομερτά» για το έγκλημα στο Blue Horizon - Πινγκ πονγκ ευθυνών από τους κατηγορουμένους

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από βίντεο και ηχητικό υλικό για τους διαλόγους ανάμεσα σε μέλη του πληρώματος μετά την πτώση του Αντώνη στη θάλασσα

Διάλογοι-σοκ του πληρώµατος του Blue Horizon  αποκαλύπτουν την προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στον καταπέλτη του πλοίου το βράδυ της 5ης Σεπτεµβρίου. Τα µέλη του πληρώµατος όχι µόνο δεν είπαν εξαρχής στις λιµενικές Αρχές τι συνέβη µε τον Κρητικό επιβάτη, αλλά προσπάθησαν να τις πείσουν πως επρόκειτο για ατύχηµα.

Τα βίντεο και οι µαρτυρίες των ανθρώπων που είδαν τι συνέβη και βρίσκονταν είτε στο κατάστρωµα του Blue Horizon είτε στο διπλανό πλοίο «Ελυρος» έριξαν φως στη δολοφονία του Αντώνη και οδήγησαν τους πρώτους τέσσερις κατηγορουµένους ενώπιον των δικαστικών Αρχών. Ενας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και ο ύπαρχος, ο καπετάνιος και τα άλλα µέλη του πληρώµατος, αντί να είναι συντετριµµένοι, προσπαθούν να βρουν τρόπο να µην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ακούγονται να λένε: «Μπλέξαµε». Και όταν ο καπετάνιος καλεί τον ύπαρχο στη γέφυρα προκειµένου να µάθει τι συνέβη, εκείνος λέει για τον άνθρωπο που είχε ρίξει από τον καταπέλτη του πλοίου και είχε δει πως είχε πνιγεί ότι νόµιζε πως ήταν κάποιος «παλαβός», «µαύρος», «Πακιστανός».  

Ο Αντώνης έχει πνιγεί και ο πλοίαρχος, που υποστηρίζει πως συνειδητοποίησε πολύ αργότερα τι συνέβη στον καταπέλτη του πλοίου, καθώς το µόνο πράγµα που ίσα ίσα, ελάχιστα, πρόλαβε να δει ήταν έναν άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα, ακούγεται να λέει στον ύπαρχο «υπάρχει καταγγελία πως τον σπρώξαµε εµείς στη θάλασσα… ετοιµάσου». Ο άνθρωπος που τώρα δηλώνει συντετριµµένος από αυτό που συνέβη εκείνη τη στιγµή δίνει οδηγίες στον ύπαρχο και στα άλλα µέλη του πληρώµατος για το τι θα καταθέσουν στις Αρχές, τους λέει να µη µιλήσουν για σπρωξίµατα, αλλά µόνο για… φωνές! Τελικά, όπως αποδείχθηκε, µικρή σηµασία είχε το τι θα πουν τα µέλη του πληρώµατος, καθώς τα βίντεο αποδείχθηκαν άκρως αποκαλυπτικά για το τι έγινε και τι δεν έγινε στον καταπέλτη του Blue Horizon.

Πάντως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, τα µέλη του πληρώµατος δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά όταν ο 36χρονος έπεσε στη θάλασσα. Ο ύπαρχος δεν φαίνεται, παρά τους αντίθετους ισχυρισµούς του, να έκανε µια προσπάθεια να τον σώσει, ισχυριζόµενος πως φοβήθηκε, ενώ ο καπετάνιος υποστήριξε στην ανακρίτρια ότι δεν ακινητοποίησε το πλοίο, καθώς θα έµενε ακυβέρνητο και θα υπήρχε κίνδυνος ζωής για τα µέλη του πληρώµατος, τους επιβάτες «ένεκα του σοβαρού ενδεχοµένου πρόσκρουσης είτε στον λιµενοβραχίονα είτε στα ελλιµενισµένα σκάφη είτε στον ντόκο, µε περαιτέρω βάσιµο και ορατό κίνδυνο συνθλίψεως του ανθρώπου που είχε βρεθεί στη θάλασσα».

Κατηγορητήριο

Σε κάθε περίπτωση, το κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί από τις δικαστικές Αρχές είναι βαρύτατο, µε τον ύπαρχο να κατηγορείται, πέραν όλων των άλλων, και για το ότι έδωσε έγκριση για άµεση αναχώρηση, φωνάζοντας στο φορητό VHF που κρατούσε τη φράση «φεύγουµε, φεύγουµε», µε αποτέλεσµα να µη δροµολογηθούν όλες οι ενδεδειγµένες, προβλεπόµενες ενέργειες (παύση µηχανών, ρίψη σωσιβίου, χρήση σωσίβιας λέµβου κ.λπ.) για τη διάσωση του Αντώνη.

Η βαρύτητα του αδικήµατος της ανθρωποκτονίας µε ενδεχόµενο δόλο που του αποδίδεται οδήγησε ήδη τον ύπαρχο στις Φυλακές Κορυδαλλού, µε την υπεράσπισή του, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», να έχει καταθέσει αίτηµα για τη διενέργεια πραγµατογνωµοσύνης στα ηχητικά ντοκουµέντα, προκειµένου να διασαφηνιστεί πότε µιλάει και ποιος από τα µέλη του πληρώµατος, καθώς σε αρκετά σηµεία ο ήχος δεν είναι καλός. Την ίδια ποινική µεταχείριση είχε και ο καπετάνιος, στον οποίο ασκήθηκε και συµπληρωµατική ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τα δύο άλλα µέλη του πληρώµατος (ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος), µετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως, αναµένουν το βούλευµα του δικαστικού συµβουλίου, το οποίο θα κρίνει εάν θα προφυλακιστούν ή όχι.

Ισχυρισμοί

Πλέον, ωστόσο, και µετά την ολοκλήρωση των απολογιών, οι κατηγορούµενοι έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε ένα «πινγκ πονγκ» ανταλλαγής ευθυνών. Ο ύπαρχος, ο οποίος οµολόγησε ότι έσπρωξε δύο φορές τον Αντώνη, ενώ την τρίτη υποστηρίζει πως είχε απλώς… παρατεταµένα τα χέρια για να µην περάσει, ισχυρίζεται ότι φταίει ο καταπέλτης, δείχνοντας προς την πλευρά του καπετάνιου και του υποπλοιάρχου, που τον χειρίζονταν. «Νιώθω ότι, εάν το πλοίο δεν ξεκινούσε την κίνησή του και ο καταπέλτης παρέµενε στον ντόκο, ο Αντώνης σήµερα θα ζούσε και εγώ δεν θα αντιµετώπιζα ό,τι αντιµετωπίζω τώρα. ∆υστυχώς, δεν µπορούσα να προβλέψω τη συγκεκριµένη εξέλιξη», είπε στην πρώτη του δήλωση µέσα από τις φυλακές ο ύπαρχος, ενώ ο πλοίαρχος ενώπιον της ανακρίτριας υποστήριξε πως ο ίδιος ήταν στη γέφυρα και είχε εµπιστοσύνη στα εµπειρότατα στελέχη του (πρύµνης, καταπέλτη, καταστρώµατος) πως θα πράξουν τα δέοντα.

Οι έρευνες των δικαστικών Αρχών, πάντως, συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας το επόµενο διάστηµα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 16/9