Στα δίχτυα της γραφειοκρατίας έχει μπλέξει ένας πολίτης στην Πάτρα, ο οποίος περιμένει εδώ και δεκαέξι χρόνια προκειμένου να αποζημιωθεί για την απαλλοτριωμένη περιουσία του.

Σύμφωνα με το pelop.gr, πρόκειται για τον Νίκο Κορδαλή, του οποίου η υπομονή έχει εξαντληθεί και βρίσκεται ένα βήμα προτού προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η ιστορία ξεκινά το 1997, όταν ο δήμος έκανε απαλλοτρίωση οικοπέδου του στην περιοχή Μπεγουλάκι - Μακρυγιάννη με σκοπό την ανέγερση πνευματικού κέντρου. Ειδικότερα, ο δήμος απαλλοτρίωσε ως εισφορά σε γη ποσοστό 63,82% του οικοπέδου, δηλαδή 1.058,8 τ.μ. Τα υπόλοιπα 601,7 τ.μ. έμειναν στον κ. Κορδαλή. Όμως, το 2007, ο δήμος πήρε και το υπόλοιπο του οικοπέδου λόγω επιπλέον ρυμοτομίας.

Ωστόσο, δεκαέξι χρόνια μετά, ο κ. Κορδαλής υποστηρίζει ότι δεν του έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση για την ολική εισφορά της περιουσίας του για το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής. Σύμφωνα με όσα εκτιμά, η οφειλή, με βάση την αντικειμενική αξία της περιοχής, ανέρχεται στα 288.000 ευρώ.

Ο δήμος Πατρέων αναγνωρίζει την υποχρέωση. Ωστόσο, του ζητά να κάνει αίτηση και να προσκομίσει σειρά εγγράφων, πολλά από τα οποία διαθέτει η... δική του υπηρεσία.

Σε εξώδικη διαμαρτυρία, η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού αναγνώρισε ότι ο ιδιοκτήτης έχει καταβάλει επιπλέον εισφορά σε χρήμα, για 1.268,8 τετραγωνικά μέτρα, και ότι δικαιούται αποζημίωση, λόγω επιπλέον ρυμοτομίας από εκείνη που αντιστοιχεί στην εισφορά γης, για εδαφικό τμήμα εμβαδού 601,7 τετραγωνικών μέτρων.

Η υπηρεσία, όμως, για να προχωρήσει τις διαδικασίες καταχώρισης της πράξης στο κτηματολόγιο και να γίνει η πληρωμή του, αξιώνει την κατάθεση αίτησης μαζί με την προσκόμιση πλήθους εγγράφων που διαθέτει η ίδια.

Παράλληλα, η διεύθυνση διαχείρισης προσόδων και δημοτικής περιουσίας ζητά ενημέρωση για την ύπαρξη βεβαιωμένων οφειλών.