Τρεις ξεχωριστοί άνθρωποι, τρεις διαφορετικοί ήρωες από τους εκατοντάδες των ηµερών µιλάνε σήµερα στο «S» για τη δική τους περιπέτεια στα βυθισµένα χωριά της Θεσσαλίας.

Ο 27χρονος ∆ηµήτρης Μπαλουλής, ιδιωτικός υπάλληλος από το Σωτήριο Λάρισας, µαζί µε έναν φίλο, τον Νίκο Γιαννή, κατάφεραν να σώσουν τουλάχιστον 120 άτοµα µέσα από τα νερά και τις λάσπες που είχαν πνίξει το κοινοτι κό κτίριο του χωριού.

«Ήµουν στη δουλειά. Με πήρε η µητέρα µου στις 9.30 το πρωί και µου είπε: “Ελα στο σπίτι, γιατί ξεκίνησαν να µπαίνουν νερά στην αυλή”. Εφτασα εκεί, αλλά το νερό ανέβαινε απότοµα και µέσα σε µισή ώρα είχε φτάσει το ενάµισι µέτρο. Τότε αποφάσισα να διώξω τη µάνα µου και την αδελφή µου από το σπίτι και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Αποστόλη Σπανό, που πέρασε µε το τρακτέρ του και πήρε τη µάνα µου και την αδελφή µου, γιατί θα είχαν εγκλωβιστεί», αναφέρει ο ∆η µήτρης και συνεχίζει εµφανώς ταραγµένος.

«Μετά πήγα και βρήκα τη γιαγιά µου. Ήταν στο σπίτι τροµοκρατηµένη µε τη νοσηλεύτρια. Με την Πυροσβεστική τις βγάλαµε και τις πήγαµε στο κοινοτικό κτίριο, µαζί µε άλλον έναν παππού, που ήταν κατάκοιτος. Κάποια στιγµή εγκλωβίστηκα και εγώ στο σπίτι µου µε τον πατέρα µου και τα δύο σκυλιά και αναγκάστηκα να φύγω κολυµπώντας. Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας -και τους ευχαριστώ δηµόσια- µας έσωσαν από πνιγµό στα σπίτια µας, καθώς πήγαµε στο κοι νοτικό κτίριο. Είχε περάσει µία µέρα και, αφού δεν υπήρχε βοή θεια από τον δήµο και την περιφέρεια, ο συγχωριανός µου Βασίλης Ντελόπουλος πήγε µόνος του στο διπλανό χωριό και πήρε ένα τρακτέρ, το οποίο µας παραχώρησε ο Χρήστος Παπαστεργίου, δίχως να σκεφτεί αν θα χαλάσει µέσα στα νερά.

Οταν επέστρεψε, απεγκλωβίσαµε από το κτίριο περίπου 120 άτοµα. Εγώ µαζί µε τον Νίκο Γιαννή, τον φίλο µου, πιάναµε τους ανθρώπους από το χέρι και σιγά-σιγά τους βάζαµε µέσα στην καρότσα, για να µην πέσουν στο νερό. Φτιάξαµε έξω από το κτίριο µια αυτοσχέδια γέφυρα, γιατί οι σκάλες εί χαν πληµµυρίσει. Κάναµε τέσσερα δροµολόγια. Όλους τους πήγαµε στην εκκλησία του χωριού του Αρµενίου», τονίζει ο 27χρονος και πε ριγράφει τις δύσκολες ηµέρες που ξηµέρωσαν.

«Ακόµη δεν έχω µπει στο σπίτι µου. Οι τοίχοι έχουν ρωγµές και έχουν ανοίξει. Μας φιλοξε νούν οι κουµπάροι µου στο Αρµέ νιο. Καταστραφήκαµε», καταλήγει συγκινηµένος.


ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ

Ο 80χρονος Κώστας Τασιόπουλος µε µια αυτοσχέδια βάρκα, την οποία χρησιµοποιούσε για ψάρεµα στα ποτάµια του, έσωσε από το χωριό Μεταµόρφωση 15 άτοµα.

«Την ώρα που µπήκα στη βάρκα άρχισε καταρρακτώδης βροχή. Έκατσα σε ένα υπόστεγο µέχρι τις 6 το πρωί. Μόλις κάλµαρε η βροχή, βγήκα στον δρόµο, µε το νερό να είναι στα δύο µέτρα. Τη στιγµή εκείνη άκουσα φωνές από ένα ανδρόγυνο πάνω σε τρακτέρ. Οι άνθρωποι κινδύνευαν και κατάφερα να τους βάλω τελικά στη βάρκα. Ξεκίνησα να τους πάω στο κοινοτικό γραφείο. Προχώρησα 300 µέτρα και µετά βρήκα άλλα πέντε άτοµα. Μετά πήγα σε µια οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί στο πατάρι και για να τους βγάλω χρειάστηκε να ξεσκεπάσω τα κεραµίδια του σπιτιού», αναφέρει ο ατρόµητος ψαράς, που στεναχωριέται όταν αναφέρεται σε κάποιους ανθρώπους που δεν κατάφερε να σώσει.

«Αισθάνοµαι ικανοποίηση που κατάφερα να βοηθήσω, όµως στεναχωριέµαι που δεν έσωσα τη µάνα και τον γιο. Η µητέρα ήταν 85 ετών και ο γιος 65. Τους ήξερα πολύ καλά. Πολύ καλοί άνθρωποι».


ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Ακόµα ένας άνθρωπος που συ γκλόνισε ήταν ο 50χρονος Πασχάλης ∆ρουµπούρας, που µένει στον Τύρναβο, είναι πυρονόµος-πυροσβέστης από την 8η ΕΜΑΚ και έσωσε τη ζωή ενός µικρού παιδιού στις φονικές πληµµύρες.

«Την Παρασκευή το βράδυ πήγαµε στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης και µε τη βάρκα βγάζαµε ασταµάτητα κόσµο. Ξηµερώνοντας Σάββατο πρωί, ενηµερωθήκαµε για µια οικογένεια που είχε ένα βρέφος 3 µηνών σε ένα από τα κτίρια. Ψάξαµε να βρούµε την πολυκατοικία, εντοπίσαµε την οικογένεια, που ήταν στον δεύτερο όροφο, και στη συνέχεια, αφού βάλαµε τη µητέρα στη βάρκα και το µεγαλύτερο παιδί, µετέφερα το βρέφος παίρνοντάς το από τον πατέρα του και δίνοντάς το στη µητέρα του, που ήταν στη βάρκα. Εκείνη τη στιγµή έκλαιγε. Ηταν µια συγκινητική στιγµή για όλους µας. Αυτό για όλους µας είναι µια επιβράβευση για την προσπά θεια που κάνει όλο το Πυροσβεστι κό Σώµα. Είµαστε εδώ και δεν θα φύγουµε από το πλευρό των πολιτών που έχουν ανάγκη», καταλήγει µε νόηµα ο Π. ∆ρουµπούρας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16/09/2023