Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
volos_plimmira_55556
Ελλάδα

Συναγερμός για τη νέα κακοκαιρία: Αγωνία για την Θεσσαλία – Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Πότε ξεκινά, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Μεγάλη είναι η ανησυχία για το νέα κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται και που θα επηρεάσει και την Θεσσαλία. Στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός καθώς τα νέα ακραία φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες που αναμένονται από τη Δευτέρα (25/9) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως μετά την κακοκαιρία Daniel, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν με μεγάλο όγκο νερού και την ήδη πλημμυρισμένη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα πλήξουν- σύμφωνα με την ΕΜΥ- τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καιρός θα βελτιωθεί από την Πέμπτη.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανόν τις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Θοδωρής Κολυδάς: Οι βροχές αναμένεται να φτάσουν στο 1/3 της κακοκαιρίας Daniel

Όπως μετέδωσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τη Δευτέρα, κυρίως από το μεσημέρι, αρχίζουν να δυναμώνουν οι βροχές στην περιοχή της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στα δυτικά της Θεσσαλίας, μέχρι και στα βορειότερα και δυτικά τμήματα της Φθιώτιδας.

Την Τρίτη αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις στις περιοχές που ήδη έχουν πληγεί, όπως και την Τετάρτη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κολύδάς, οι βροχές με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένεται να φτάσουν στο 1/3 της κακοκαιρίας Daniel και το ύψος του νερού δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, επισημαίνοντας όμως, ότι συσσωρευτικά τις τρεις ημέρες και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την κατάσταση, ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλίας οι οποίες έχουν πληγεί από την προηγούμενη κακοκαιρία.

Όσον αφορά την Αττική, όπως ανέφερε, μόνο την Τετάρτη αναμένονται αξιόλογες βροχές με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε και τις νεότερες ενημερώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων για να καταλήξουμε σε σαφή πρόγνωση.


Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μεταξύ Ιανού και Daniel, η βροχή που θα πέσει

 Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, στο OPEN, μιλά για μεγάλο όγκου νερού στη Θεσσαλία, εκτιμώντας ότι «θα βρεθούμε, κατά κάποιο τρόπο, μεταξύ Ιανού και Daniel». «Έρχεται ένα πολύ οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που δυστυχώς θα χτυπήσει και πάλι την περιοχή της Θεσσαλίας. Ένα πολύ ισχυρό και πάλι κύμα θα δώσει πολύ μεγάλο όγκο νερού» λέει αρχικά ο κ. Μαρουσάκης για το κύμα κακοκαιρίας που αυτή τη στιγμή επηρεάζει την Ιταλία.

Όπως υποστηρίζει, η κακοκαιρία «θα εγκλωβιστεί στο Ιόνιο, εκεί θα παίρνει ενέργεια, θα στροβιλίζεται για αρκετές ημέρες και θα «χτυπήσει» με αρκετή σφοδρότητα ιδιαίτερα περιοχές που βρίσκονται από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια.


Γιάννης Καλλιάνος: Θα πέσει μεγάλος όγκος νερού στη Θεσσαλία

Επίσης, για «μεγάλο όγκο νερού στη Θεσσαλία» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα (25/9).

Όπως εξηγεί, το προσεχές 4ήμερο, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου, παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη, επισημαίνοντας πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία. «Κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας» τονίζει.