Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Όπως ανακοινώθηκε, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Υπογραμμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.

Όσοι θέλουν, όμως, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου να λάβουν τα χρήματα του Μarket pass σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να υποβάλουν την αίτησή τους.

Προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι:

  • Να μην έχουν λάβει το πρώτο Market Pass γιατί όσοι είχαν πάρει το επίδομα και στην πρώτη φάση του και είναι και πάλι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση
  • Να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση

Όσοι υποβάλλουν την αίτησή τους μετά το πέρας της σημερινής ημέρας ή η φορολογική τους δήλωση επίσης εκκαθαριστεί επίσης μετά τη σημερινή ημέρα, θα λάβουν τα χρήματα τους έως τις 5 Νοεμβρίου. 

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η πληρωμή θα είναι σε μία δόση και θα αφορά και τους τρεις μήνες -Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο- για τους οποίους η κυβέρνηση έδωσε παράταση στο μέτρο.

Τα ποσά της επιδότησης και οι δικαιούχοι

Εφόσον τα χρήματα για έναν μήνα κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού από 22€ έως 100€ , οι δικαιούχοι θα λάβουν από 66€ έως 300€ αν επιλέξουν την μέθοδο της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Αν επιλέξουν την κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης, 53€ έως 240€.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου. Όσοι έλαβαν το πρώτο market pass ΔΕΝ απαιτείται να κάνουν νέα δήλωση για να πάρουν τα χρήματα παρά μόνο για να αλλάξουν τον τρόπο που θα λάβουν τα χρήματα, δηλαδή εάν:

  • Επιθυμούν να λάβουν τα χρήματα από ψηφιακή χρεωστική κάρτα σε τραπεζικό λογαριασμό ή αντίστροφα.
  • Επιθυμούν να αλλάξουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μπουν τα χρήματα οπότε πρέπει να δηλώσουν νέο IBAN.
Δικαιούχοι είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης με εισόδημα έως 16.000€ για τους άγαμους , έως 24.000€ για τους έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 5.000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος ή φιλοξενούμενο. Προβλέπεται και περιουσιακό κριτήριο 250.000€ για τον άγαμο και 400.000 για τον έγγαμο.

Επέκταση Market pass σε Θεσσαλία, Εύβοια και Έβρο

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου, στη συνέχεια ακυρώνεται και τα χρήματα χάνονται. Για όσους είχαν πάρει και το market pass1 δεν εκδίδεται νέα κάρτα , απλά παρατείνεται η ισχύς αυτής που διαθέτουν. Καινούριες κάρτες διατίθενται για τους καινούριους δικαιούχους. Εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο χρησιμοποίησης των χρημάτων της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

To market pass – αν τα πράγματα εκτυλίσσονταν διαφορετικά – θα έπαιρνε και 2η επέκταση έως το τέλος του έτους για το σύνολο του πληθυσμού. Όμως η νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η θεομηνία Daniel υποχρέωσε την κυβέρνηση να δώσει τη δεύτερη αυτή επέκταση μόνο για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και του Έβρου. Το επίδομα θα είναι διπλάσιο – δηλαδή από 44€ έως 200€ το μήνα ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού – και τα οφελούμενα νοικοκυριά υπολογίζονται σε 280.000 με 740.000 μέλη

src="https://player.glomex.com/integration/1/glomex-player.js">