Ακυβέρνητο σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε από το Λιμενικό Σώμα ανοιχτά της Κρήτης, στην Παλαιοχώρα.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, στο σκάφος επέβαιναν 22 μετανάστες (19 άνδρες και 3 αγόρια). Το ακυβέρνητο σκάφος εντοπίστηκε από το φορτηγό πλοίο EUROCARGO VALENCIA σημαίας Ιταλίας στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιοχώρας, όπου και τους περισυνέλεξε όλους με ασφάλεια, ενώ στην περιοχή δεσμεύτηκαν συνολικά 5 παραπλέοντα πλοία. Έπειτα οι διασωθένετες μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που έσπευσε για τη διάσωσή τους.

Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες της Κυριακής οι μετανάστες μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι «Τηγάνι» της Παλαιοχώρας, όπου τους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή στα 77 ναυτικά μίλια δυτικά της Παλαιοχώρας, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΕΚΣΕΔ). Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Παλαιοχώρας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.

Οι μετανάστες φιλοξενούνται σε αίθουσα στο λιμάνι Ηρακλείου

Σημειώνεται πως ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει ακαθόριστος, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για 22 και 32 άτομα στις ανακοινώσεις του Λιμενικού Σώματος και του ΟΛΗ Α.Ε. (Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου), αντίστοιχα.

Κατόπιν ανακοίνωσης του ΟΛΗ Α.Ε. οι άνδρες μετανάστες φιλοξενούνται στην αίθουσα λιμενεργατών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

 «Στο λιμάνι του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια οι μετανάστες που εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης.

Η άφιξη των μεταναστών κινητοποίησε μία σειρά από φορείς για τη φιλοξενία τους. Με άμεσες κινήσεις αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν στην αίθουσα λιμενεργατών στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου άμεσα κλήθηκε το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο έλεγξε όλους τους μετανάστες και διαπιστώθηκε πως όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου έχει επιμεληθεί για τη διαμόρφωση του χώρου της αίθουσας, για την κάλυψη των κλινοσκεπασμάτων και για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών. Επίσης έχει οργανώσει και αναλάβει τη σίτισή τους.

Ιδιαίτερα ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ευχαριστεί την αγαπημένη μας μαγείρισσα και food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη, η οποία εθελοντικά και με διάφορους τρόπους έδειξε την ευαισθησία της και άμεσα προσφέρθηκε με τον μοναδικό μαγειρικό της τρόπο να καλύψει τη διατροφή των 32 μεταναστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.