Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μίλησε στο Mega, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις νόσους που απειλούν τους κατοίκους της Θεσσαλίας, τη λεπτοσπείρωση και συγκεκριμένα τη νόσο των πτηνοτρόφων.

«Είναι μία αρρώστια ανάμεσα στις άλλες οι οποίες μακροχρόνια μπορεί να είναι κίνδυνος για τους ανθρώπους. Δεν είναι μία νόσος συνηθισμένη. Είναι ανάμεσα στους εκτροφείς περιστεριών ή άλλων πτηνών και υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό περίπου 10%», σημείωσε αρχικά ο Νίκος Τζανάκης.

Νίκος Τζανάκης: Πώς αναπτύσσονται τα μικρόβια

«Υπάρχει αυτό τώρα στη Θεσσαλία, γιατί μεγάλος αριθμός ανθρώπων, και όχι απαραίτητα εκτροφείς, θα ασχοληθεί με το καθάρισμα σπιτιών, υπογείων, όπου εκεί η υγρασία, τα λιμνάζοντα νερά και οι λάσπες είναι ένα υλικό όπου αναπτύσσονται θερμόφιλα μικρόβια, μούχλα και αν κανείς τα εισπνεύσει, μπορεί να προκληθεί αυτή η αρρώστια, συμπτώματα της οποίας είναι η δύσπνοια, ο πυρετός κα άλλα. Αν κανείς εκτεθεί επανειλημμένα στα αντιγόνα και το αφήσει χωρίς θεραπεία και παρέμβαση, όντως μπορεί να είναι θανατηφόρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Τι λέει ο Νίκος Τζανάκης για τη λοίμωξη του αναπνευστικού

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, «αν αυτή η λοίμωξη δεν περνάει, πιθανότατα να είναι πνευμονίτιδα άλλου τύπου με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά, αλλά δεν τη χαρακτηρίζω αυτοάνοση. Δεν είναι ακριβώς ιός, είναι οργανικά αντιγόνα που υπάρχουν μέσα στα υλικά. Δεν θα πιάσει τους πάντες, η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει. Να αποφύγουμε να μείνουμε σε κλειστούς χώρους και αν υπάρχει έντονη μυρωδιά, να προσέχουμε».

Τέλος, όπως είπε ο Νίκος Τζανάκης, ο προπονητής Ντούσαν Ίβκοβιτς πέθανε από αυτή την ασθένεια.