Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας Elias, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σοβαρά πλήττονται και η Φωκίδα και η Κορινθία. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σε πολλά σημεία έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων, ενώ σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί της Τετάρτης (27/09) οι κάτοικοι της περιοχής λαχτάρισαν με την κακοκαιρία Elias. O τεράστιος όγκος νερού, που κατέβηκε από την Γκιώνα, κατέληξε στην περιοχή της Κίρρας. Το ποτάμι φουσκώνει επικίνδυνα και είναι αυτό που μαζεύει τα νερά από επτά ποταμούς που διασχίζουν όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα έως την Ιτέα.

Σφοδρό είναι το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Elias και στην Κορινθία. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η ισχυρότατη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή Καστράκι δημιούργησε προβλήματα στους δρόμους της περιοχής μετατρέποντάς τους σε ποτάμια. Ακολούθησε επίσης χαλαζόπτωση, η οποία προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες των παραγωγών.

Πολλά προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias σημειώνονται και στα ορεινά χωριά του Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Εκατό οικογένειες ζουν από την παραγωγή μήλου στην περιοχή και, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Την ίδια ώρα, η στάθμη του ποταμού Σύθα φουσκώνει επικίνδυνα εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Elias Φωκίδα και Κορινθία

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την κακοκαιρία Elias, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκειας της Τετάρτης (27/09) θα είναι πρωτίστως στους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία Elias

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που επικαιροποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/09), η κακοκαιρία Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία Elias:

  • Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).
  • Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία Elias

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες Αρχές ενόψει της κακοκαιρίας Elias, προκειμένου να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) έχει ενημερώσει και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση της κακοκαιρίας Elias.