Απάντηση δίνει το νοσοκομείο Μεταξά στην καταγγελία που έκανε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για ματαίωση επέμβασης σε ασθενή στον οποίο δόθηκε εξιτήριο. «Δεν έπρεπε να χειρουργηθεί», αναφέρει το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο γιατρός Π.Ν. -ο οποίος είναι και ασθενής- εισήχθη στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ στις 20 Σεπτεμβρίου, στην Ουρολογική Κλινική, με σκοπό να υποβληθεί σε τακτικό χειρουργείο Ca Προστάτη. Κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου, ωστόσο, τον ενημέρωσαν ότι θα λάβει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, είπαν στον ασθενή ότι το νοσοκομείο δεν διέθετε τη δέουσα καρδιολογική υποστήριξη και τη δυνατότητα για την εξέταση της μελέτης ύπνου.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Μεταξά» -με ανακοίνωσή της το βράδυ της Πέμπτης (28/09) υποστηρίζει ότι ο ασθενής διαπιστώθηκε ότι υπέφερε από άπνοιες και έπρεπε πριν από την επέμβαση να υποβληθεί σε ειδική εξέταση. Καταλήγει δε ότι έλαβε μεν εξιτήριο, χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία του. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου τον ενημέρωσαν ότι δεν θα χάσει τη σειρά του για την επέμβαση.

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Η ανακοίνωση για την καταγγελία

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στη ματαίωση χειρουργείου στο Νοσοκομείο “ΜΕΤΑΞΑ” λόγω αδυναμίας καρδιολογικής υποστήριξης ασθενούς, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα εξής:

Ο ασθενής για τον οποίο γίνεται λόγος, υποβλήθηκε σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων καρδιολογικής και πνευμονολογικής εκτίμησης.

Δεδομένου ότι επρόκειτο για ρομποτική χειρουργική επέμβαση, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευμονολογική εκτίμηση, λόγω της ιδιαίτερης στάσης του σώματος που λαμβάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ο ασθενής κρίθηκε ως υψηλού κινδύνου από τους πνευμονολόγους του Νοσοκομείου Μεταξά (άπνοιες) και για αυτό του δόθηκαν συστάσεις για διενέργεια εξειδικευμένης εξέτασης (μελέτη ύπνου) η οποία διενεργείται σε συγκεκριμένα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

Παράλληλα, τονίστηκε στον ασθενή ότι δε θα χάσει τη σειρά του στη λίστα χειρουργείου του Νοσοκομείου Μεταξά και εφόσον μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης δοθεί το πράσινο φως, θα ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα χειρουργείου.

 Σημειώνεται ότι ο ασθενής είναι περιπατητικός σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και δεν προκύπτει ο παραμικρός κίνδυνος για την ασφάλειά του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ούτε από την ολίγων ημερών αναβολή του χειρουργείου, που προέκυψε για ιατρικούς λόγους, με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας του και της ομαλής αφύπνισης μετά τη χειρουργική επέμβαση»