Ο Σπύρος Δημητρίου, έγκριτος ποινικολόγος, αλλά και ασυμβίβαστο πνεύμα, ενεργοποιεί τις δυνάμεις του και συστρατεύεται στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά, στον Βόρειο Τομέα, με την Παράταξη «Αττική Μπροστά».

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris 1 της Σορβόννης και στην École Normale Superieure. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον τύπο και σε νομικά περιοδικά. Αποτελεί μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και είναι αντιπρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Ειδικεύεται στο ποινικό δίκαιο, και πιο συγκεκριμένα ασχολείται με το κοινωνικό έγκλημα και με εγκλήματα ψυχιατροδικαστικής και καταλογισμού, υποθέσεις με ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Η εμπειρία και η παρουσία του στον δικαστικό χώρο, τον έχουν καταστήσει απόλυτο γνώστη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η απόφασή μου να συμμετέχω στον εκλογικό στίβο ήταν άκρως συνειδητή και με απόλυτη σύμπνοια με τις αρχές και τις πεποιθήσεις μου, καθώς πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ανάγκη, όχι από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά, αντίθετα, από ανθρώπους, οι οποίοι, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία του επαγγέλματός τους, μπορούν να έχουν μια καθοριστικής σημασίας προσφορά στα κοινά, και θα χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια, αίσθημα δικαίου και δυνατότητα να αφουγκράζονται τις ανάγκες του πολίτη.

Γιατί αποφασίσατε να συμπορευθείτε με τον Νίκο Χαρδαλιά;

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένας αξιόμαχος αγωνιστής, με πολλά χρόνια εμπειρίας και αποτελεσματικότητας στην πλάτη. Είναι ο άνθρωπος που πάντα «βρίσκει τη λύση», σε ό,τι και αν προκύψει. Και το σημαντικότερο, είναι η απόλυτη αντιστοιχία λόγων και πράξεών του, χαρακτηριστικό το οποίο είναι δυσεύρετο στους σημερινούς πολιτικούς. Είναι ένας «έτοιμος», εάν το θέλετε, και αξιόπιστος ηγέτης, ο οποίος εμπνέει και δίνει κίνητρο στην ομάδα του να αγωνιστεί με όρεξη και δυναμικότητα για το καλό της Αττικής.

Πείτε μας για τα προτερήματα του συνδυασμού σας...

Δύο βασικοί παράγοντες κάνουν μια παράταξη να ξεχωρίσει. Το πρώτο φυσικά είναι τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής, και το δεύτερο και κύριο είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι μια προσωπικότητα που από μόνη της κάνει τη διαφορά, όχι μόνο με τη δυναμική του παρουσία, αλλά και με το έργο που αποδεδειγμένα έχει επιτελέσει.

Η καινοτομία στον σχεδιασμό του Συνδυασμού είναι το Παρατηρητήριο Έργων, το οποίο αποτελεί και τον βασικό άξονα, πάνω στον οποίο θα κινηθεί η διαχείριση της Αττικής.

Το Παρατηρητήριο Έργων, θα αποτελείται από ανεξάρτητους επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα παρακολουθούν την πρόοδο των έργων σε όλη την Περιφέρεια, και τη ροή της συνεργασίας με τους Δήμους όπου αυτά εκτελούνται.

Ο γενικότερος προγραμματισμός, θα βασιστεί σε 6 βασικούς τομείς οι οποίοι θα καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης καθημερινότητας και θα δίνουν λύση σε όλα τα χρόνια προβλήματα της κοινωνίας, μέσα από διαφανείς και ξεκάθαρες διεργασίες, κατανοητές στους πολίτες, και πάντα στους χρονικούς προβλεπόμενους ορίζοντες.

 Ποια τα προβλήματα και οι ανάγκες της Περιφέρειας;

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας. Οι 66 Δήμοι από τους οποίους αποτελείται, έχουν ο καθένας τις ιδιαιτερότητές τους, αναφορικά με τη γεωγραφική τους θέση, τον πληθυσμό και την ιδιοσυγκρασία του, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν.

Κάθε περιοχή καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως ζητήματα καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με την ανάγκη για νέες υποδομές, την πολιτική προστασία, το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων, την παροχή υπηρεσιών και την ένταξη των ευάλωτων ομάδων. Ο πολίτης χρειάζεται και πρέπει να νιώθει ασφαλής και ελεύθερος να «ανθίσει», να εξελιχθεί και να δημιουργήσει, χωρίς να διακατέχεται από αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον. Και αυτή η αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη όλων όσοι παίρνουν την σοβαρή απόφαση να ασχοληθούν με τα κοινά.  

Η ανάγκη για σωστή διοίκηση και διαχείριση των θεμάτων αυτών είναι πιο έκδηλη και επιτακτική από ποτέ. Είμαστε εδώ, για να αποδείξουμε ότι η αλλαγή είναι μπροστά.

Με το σωστό, οργανωμένο, και στοχευμένο στρατηγικό σχέδιο, αλλά και με τα κατάλληλα και ικανά στελέχη που θα απαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο, όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι δυνατό, όχι μόνο να αντιμετωπιστούν, αλλά και να βρουν την ολοκληρωτική λύση τους.

Ασχολείστε χρόνια με τον αθλητισμό και τη μουσική. Θα θέλατε να ασχοληθείτε με αυτόν τον τομέα της Περιφέρειας;

Όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, πάντοτε η μουσική ήταν ο απόλυτος τρόπος έκφρασής μου, είναι η διέξοδος από κάθε πρόβλημα και κάθε πίεση. Η ενσάρκωση της τέχνης και των συναισθημάτων μέσα από τον ήχο του πιάνο μου είναι πλέον ανάγκη για εμένα και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Έχω κάνει σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και, όπως καταλαβαίνετε, δεν χάνω ευκαιρία να αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου, παίζοντας αριστουργήματα εμβληματικών καλλιτεχνών, αλλά και δικές μου δημιουργίες.

Το ίδιο ισχύει και για την αγάπη μου για τα αεροπλάνα, αλλά και τη σκοποβολή, όπου έχω συμμετάσχει σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες μου δημιουργούν αίσθηση απόλυτης ελευθερίας αλλά και αυτοκυριαρχίας.

Το να καταπιαστώ ενεργά με το κομμάτι του Πολιτισμού ή του Αθλητισμού, εφόσον εκλεγώ Περιφερειακός Σύμβουλος, θα αποτελούσε ιδιαίτερο κίνητρο για εμένα, καθώς, μέσα από τη βαθιά γνώση μου για τα οφέλη των δύο αυτών τομέων, μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα διαμόρφωνα ένα πλαίσιο ανάδειξης του πολιτιστικού και αθλητικού ιδεώδους, αλλά και της στήριξης και προώθησης δράσεων που ενισχύουν την ευγενή άμιλλα, την ομαδικότητα, τη συνεργασία αλλά και την ελευθερία της έκφρασης μέσα από τη δημιουργικότητα.

Κυρίως, όμως, η μεγάλη μου ευαισθησία είναι στο κομμάτι της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα της προσβασιμότητας, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα, με πολλές διακλαδώσεις. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την ομαλή ένταξη των ατόμων με ειδικές δεξιότητες είναι για εμένα ένα μεγάλο στοίχημα. Έχω πει πολλές φορές ότι ο ανθρώπινος νους έχει απεριόριστες δυνατότητες, οι οποίες είναι δυνατόν να αναδειχθούν με την παροχή των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων. Η ενθάρρυνση αυτών των ατόμων θα πρέπει να είναι ο κεντρικός άξονας κάθε ενέργειας που θα αφορά την επίλυση αυτού του ζητήματος, καθώς είναι ζωτική τους ανάγκη να νιώθουν άνετα και ασφαλή, μέσα στον χώρο στον οποίο κινούνται, είτε πρόκειται για το στενό, είτε για το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής στην οποία ζουν.