Πάνω από 63.000 ραντεβού κλείστηκαν για την έκδοση νέων ταυτοτήτων μόλις σε 5 ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε πως ανοίγουν ραντεβού και τον Δεκέμβριο λόγω της αυξημένης ζήτησης.

«Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες νομών τα ραντεβού έχουν εξαντληθεί, επομένως θα υπάρξει διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Η διάρκεια ισχύος αποτελεί ένα μέτρο που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας, καθώς σε διάστημα 10 ετών επέρχονται φυσιογνωμικές αλλαγές στο πρόσωπο του κατόχου. Παράλληλα η διάρκεια ισχύος των 10 ετών είναι η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνίσταται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). 

Υπενθυμίζεται ότι τα παλιά δελτία ταυτότητας παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, καθώς δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ).

Διχασμός στα social media για τις νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες έρχονται για να διευκολύνουν τη ζωή μας, ενίοτε και να διχάσουν όμως. Οι απόψεις διίστανται, ενώ οι αρνητές των ψηφιακών ταυτοτήτων συνεχίζουν ακάθεκτοι το κήρυγμα στα social media.

Χρήστες των social media εξακολουθούν να καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη, τονίζοντας πως όποιος πάρει τη νέα ταυτότητα προδίδει τον Χριστό. Μάλιστα, εναντιώνονται και κατά της Ιεράς Συνόδου που με επίσημη ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως η ψηφιακή ταυτότητα είναι δημόσιο έγγραφο και ουδεμία σχέση έχει με την πίστη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Νέες ταυτότητες: Πώς θα τις βγάλουμε

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στο gov.gr και θα κλείνουν το ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου σε Αστυνομικό Τμήμα και ακολούθως το ραντεβού θα επιβεβαιώνεται με την αποστολή sms στο κινητό του τηλέφωνο και στο email.

Στη συνέχεια οι πολίτες θα πηγαίνουν στο Αστυνομικό Τμήμα για τη διαδικασία έκδοσης και μέσα σε 7 με 10 μέρες θα ειδοποιούνται με sms για να πάνε να παραλάβουν τη νέα τους ταυτότητα.

Συνολικά σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων που απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Πόσο κοστίζουν οι νέες ταυτότητες

Το κόστος έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας είναι 10 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού παράβολου Δημοσίου. Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Με πληροφορίες και από MEGA