Συζητήσαμε με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ασπροπύργου στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του Σεραφείμ Τσόκα, Κωνσταντίνο Τσεβά του Φωτίου, δικηγόρο στο επάγγελμα, για τις νομικές προκλήσεις ενός δήμου σε συνάρτηση με την αστική ασφάλεια, για τη σημασία που έχει για την τοπική αυτοδιοίκηση η δύναμη του δικαίου, αλλά και για τη νομική επιστήμη, ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων.

Κύριε Τσεβά, έχει αρχίσει να σχηματίζεται η ιδέα πως ο συνδυασμός στον οποίο ανήκετε παρουσιάζει μια καθαρά εξειδικευμένη και «τεχνοκρατική» προσέγγιση στα ζητήματα που άπτονται της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ήθελα να επεκταθείτε πάνω σε αυτό.

Ο κ. Τσόκας, συχνά μας τονίζει την έκφραση, «ο κατάλληλος άνθρωπος, στο κατάλληλο μέρος, τη κατάλληλη στιγμή, μπορεί να κάνει τη διαφορά». Αλλά δεν μπορεί να κάνει μόνο τη διαφορά. Ένας επαγγελματίας, εξειδικευμένος, διορισμένος στην κατάλληλη θέση, μπορεί παρόλες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της τύχης και των γεγονότων, να μετατρέψει την αβεβαιότητα σε προβλεψιμότητα. Γενικά η Χώρα μας πάσχει σε αυτό το πεδίο της δημόσιας διοίκησης. Βλέπουμε άνθρωποι με εντελώς διαφορετικά υπόβαθρα να παραλαμβάνουν χαρτοφυλάκια άσχετα με την επικράτεια τους. Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα δε θα δούμε ποτέ, ας πούμε, διευθυντή εφοδιαστικής αλυσίδας με πτυχίο στη γεωπονία, ούτε και διευθυντή νοσοκομείου απόφοιτο μηχανολογικού. Δεν πρόκειται για την ανακάλυψη της Αμερικής, κοινή λογική θέλει. Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε ΜΑΖΙ, την επαύριο, να τοποθετήσουμε μονάχα τους ειδικούς στις κατάλληλες θέσεις, βάσει αυστηρών αξιολογικών κριτηρίων, ώστε να μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε με ευθύνη στους εντολείς μας, τον λαό του Ασπροπύργου, και όχι στην βάση «δεν γνωρίζαμε». Στην ανάθεση καθηκόντων δεν χωράνε φιλίες και συμπάθειες. Στο ψηφοδέλτιο μας βρίσκονται άλλοι δύο μάχιμοι δικηγόροι, ο κ. Βασίλης Ηλίας, και ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς, και όλοι ΜΑΖΙ έχουμε σκοπό να θέσουμε τη νομική επιστήμη στην υπηρεσία του δήμου και του δημότη, αξιοποιώντας πλήρως όλο το φάσμα της ισχύς και των δυνατότητων της.

Πως μπορεί να συνδράμει η Νομική Επιστήμη στην Αστική Ασφάλεια, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο;

Καταρχάς όλα αρχίζουν με τον «φάκελο» Νέα Ζωή. Η λέξη «άβατο» καταλύει διαμιας το Συνταγματικό Δίκαιο, όπου το Κράτος μέσω των μηχανισμών καταστολής του, μονοπωλεί την «βία». Όταν μέσα σε μία καταπατημένη περιοχή, παύει να επιχειρεί η Αστυνομία, κάθε συζήτηση χάνει την αξία της. Αυτό από μόνο του, αποτελεί ύστατη νομική πρόκληση. Μπορεί να επιστρέφουμε στα βασικά, «λόλα να ένα μήλο», αλλά αν το θέλουν έτσι, θα είναι έτσι, θα επιστρέψουμε στα βασικά. Το άβατο θα σπάσει, και θα το φροντίσουμε συλλογικά αυτό, όλοι ΜΑΖΙ ! Με άμεσες απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών για ασφάλεια στο σπίτι, στη γειτονιά, στη δουλειά και στους δρόμους, στοχεύοντας προς μία «ανθεκτική πόλη» στην οποία δεν θα διαφυλάσσονται μόνο οι βιομηχανικές και κρίσιμες υποδομές της, μα και το κοινό αίσθημα της δημόσιας και οδικής ασφάλειας, της κοινωνικής ηρεμίας και της επιχειρηματικής ειρήνης. Γνωρίζουμε πως οι πρώτοι που θα εναντιωθούν στα παραπάνω, θα είναι οι επαγγελματίες δικαιωματιστές, που χτίζουν καριέρες τορνεύοντας τα γεγονότα και τις καταστάσεις, στρεψοδικώντας, και σέρνοντας δήμους και αστυνομία μέχρι και στα Ευρωπαικά δικαστήρια, μέχρι και στα Ηνωμένη Έθνη, εκμεταλλευόμενοι κανονιστικά πλαίσια και διατάγματα, αφού προηγουμένως παραποιήσουν δεδομένα, πληροφορίες και καταστάσεις. Θα είναι δύσκολο. ΑΛΛΑ ΕΙΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Μπορεί στον μέσο πολίτη να φαίνεται απλό, αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που δεν λύνονται μονάχα με ένα τηλεφώνημα - απαιτείται σκληρή νομική προεργασία και διαμεσολάβηση, π.χ.

1.Η πλήρη στελέχωση του Α.Τ. Ασπροπύργου, με ανθρώπινο δυναμικό και μηχανοκίνητο και τεχνολογικό εξοπλισμό.
2.Η αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Κρατών.
3. Η από κοινού δράση της Δημοτικής Αστυνομίας με την Τροχαία για τη την πρόληψη ατυχημάτων, ειδικά σε κόμβους, λεωφόρους και δρόμους που έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα (π.χ. Λεωφόρος Ειρήνης – ΝΑΤΟ).
4.Η δημιουργία μίας Διακλαδικής Επιτροπής Αστικής Ασφάλειας με μέλη της Δημοτικής Αρχής, της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας, αντιπροσώπων όλων των Ιδιωτικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α. – Security), εμπειρογνωμόνων εγκληματολόγων, καθώς και Προέδρων Συλλόγων και Κοινοτήτων, με σκοπό την χαρτογράφηση της εγκληματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, συντονισμό, και διαβούλευση για βέλτιστες πρακτικές.

Και ασφαλώς, απαιτείται μια διοίκηση του Δήμου, με αποφασιστικότητα, αλλά και γνώσεις για να ασκήσει πίεση όπου και όπως απαιτείται.
Εξάλλου, ως πληρεξούσιος δικηγόρος κατοίκων Ασπροπύργου έχω ήδη επιδώσει από το 2015 εξώδικη δήλωση προς την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως , με την οποία καταγγείλαμε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως πυρκαγιές, καύσεις ελαστικών κλπ.
Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά εμείς το μπορούμε. Γιατί λειτουργούμε ως μονάδα, με ηγέτη έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας σε δύο Υπουργεία (ένα από αυτά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Περιφερειάρχης Κρήτης. Έναν άνθρωπο με εξαίρετη νομική παιδεία, που φέρει μια «κουλτούρα ασφαλείας» μαζί του, ένεκεν τις πρωτύτερης Υπηρεσίας του, και όλοι γνωρίζουμε πως επί των ημερών του, όπου αντιμετώπισε ανομία, ταραχή και άρνηση συμμόρφωσης με το Νόμο, την πάταξε δίχως να υπολογίσει κανένα κόστος.

Δύο ακόμα λόγια πριν κλείσουμε...

Μπορούμε να διοικήσουμε τον Δήμο μας σαν μια σχετικά αυτόνομη χωροταξική, πολιτικοδιοικητική οντότητα, μέλους Κράτους της Ε.Ε. Τα θεσμικά περιθώρια υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση, βούληση, οργάνωση και μεθοδολογία. Καλύτερα υπερ-οργανωμένοι παρά ανοργάνωτοι. Καλύτερα επιτελικοί και τεχνοκρατικοί παρά αποδιοργανωμένοι. Καλύτερα υπερ-αναλυτικοί παρά πρόχειροι. Προς αυτόν τον σκοπό, τη θεσμική και οργανωτική λειτουργική διαπλάτυνση των οριζόντων μας, η συνδρομή της Νομικής Επιστήμης είναι καθοριστική. Γιατί η Νομική είναι γυμνό σπαθί, και από την στιγμή που το σπαθί βγαίνει από τη θήκη του, δεν σταματάει πουθενά ! Αν θέλουμε να έχουμε έναν σοβαρό και δίκαιο δήμο, αν θέλουμε να μας σέβονται όλοι, πρέπει να το διεκδικήσουμε πρωτίστως μόνοι μας, εκμεταλλευόμενοι όλα τα μέσα και εργαλεία που διατίθενται ήδη, και δημιουργώντας, συννόμως, κι άλλα. Και αυτή είναι μια δουλειά, που θα κάνουμε όλοι μας, ΜΑΖΙ !