Για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, μετά από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ η οποία αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα» μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τμήματος αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Αναφορικά με τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάλη, ο κ. Καρύδης σημείωσε: «Εγώ όταν λεω ότι πρέπει να ελέγχουν και άλλα έργα του Καλατράβα εννοώ να ξεκινήσει από τον οπτικό έλεγχο. Εγώ χθες 1,5 ώρα δαπάνησα επισκεπτόμενος τη γέφυρα του Καλατράβα στην Κατεχάκη. Έλεγξα μπουλόνια, έλεγξα βίδες και συνδέσεις, έλεγξα τις σκουριές τις στηρίξεις. Αυτά τα έργα είναι σαν μηχανήματα γιατί έχουν ελατήρια, έχουν βίδες, έχουν ελκυστήρες είναι ένα μηχάνημα το οποίο πρέπει να συντηρείται. Τα έλεγξα και είναι μια χαρά, δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα το λεω από τον πρώτο οπτικό έλεγχο, δεν υπάρχει κάποιο δείγμα που να πεις πρέπει να προχωρήσουμε στο δευτεροβάθμιο έλεγχο. Αυτό το οποίο έχει γίνει στο ΟΑΚΑ πάει για δευτεροβάθμιο και πάει για τριτοβάθμιο δηλαδή έχουμε ξεπεράσει τον πρωτοβάθμιο έλεγχο από καιρό».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο το ΟΑΚΑ, ο καθηγητής απάντησε: «Για να βγει αυτή η απόφαση σημαίνει ότι έχει κάποιον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας δηλαδή δεν έχει τους συντελεστές ασφαλείας που απαιτούνται να έχει για την ασφάλεια του κόσμου. Το κλείσιμο προληπτικά έγινε δεν σημαίνει ότι καταρρέει. Έχει μια επικινδυνότητα πράγματι αλλά όχι τόσο που να λέμε καταρρέει».

Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να έχει κλείσει για αυτόν τον έλεγχο εδώ και καιρό, ο κ. Καρύδης επισήμανε: «Ναι. Αυτό είναι αποτέλεσμα των 20 ετών που ένα μηχάνημα δεν έχει συντηρηθεί καθόλου».

Ερωτηθείς πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα χρειαστεί για να ανοίξει ξανά το ΟΑΚΑ, απάντησε: «Θεωρώ ένα χρόνο δηλαδή αν υπολογίσουμε ότι θέλουμε γύρω στους τέσσερις μήνες για τη δεύτερη μελέτη και για να αποκατασταθούν όλα αυτά χρειάζεται ένα έτος. Πιστεύω ότι θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος και επομένως θα γίνει μάλλον με απευθείας αναθέσεις».

«Δυστυχώς δεν έχουμε στο DNA μας το συνήθειο του να συντηρούμε την περιουσία μας», υπογράμμισε ο ίδιος.