Η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» με επικεφαλής τον Μανώλη Μενεγάκη για τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης έχει ήδη επισημάνει με στοιχεία ότι, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν τα πήγε καθόλου καλά από άποψης έργου! Από τον ίδιο τον απολογισμό του δήμου για την τετραετία 2019-2023 αποδεικνύεται ότι τα έργα που προσέφερε στον τόπο είναι κατώτερα των προσδοκιών. Σε προϋπολογισμό περίπου 28 εκ. ευρώ (υλοποιημένα έργα, έργα που εκτελούνται και δημοπρατημένα χωρίς σύμβαση) απορροφήθηκαν 15 εκ. ευρώ € (ποσοστό 53%). Δηλαδή, λιγότερο από 4 εκ. ευρώ το χρόνο. Η χρηματοδότηση έγινε 47% από ίδιους πόρους, 26% από την Περιφέρεια, και 27% από χρηματοδοτικά εργαλεία και την κεντρική κυβέρνηση.

Ακόμα κι αν δοθούν κάποιες εξηγήσεις για την χαμηλή απόδοση αυτή, τούτες δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με το γεγονός ότι άλλοι δήμοι έχουν αναλογικά πολλαπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με τον δήμο μας. Για παράδειγμα στον Δήμο Ρεθύμνης (στοιχεία από τον ιστότοπο: https://www.nea-antilipsi.gr/) στα έργα του Κεντρικού Δήμου με διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβάνοντας και αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή πρόκειται να δημοπρατηθούν, προκύπτει ότι ο Δήμος Ρεθύμνης, με περίπου διπλάσιο πληθυσμό, απορροφά τετραπλάσιες χρηματοδοτήσεις σε σχέση με τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Αναλογικά, λοιπόν, ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον τις διπλάσιες χρηματοδοτήσεις στην τετραετία 2019-2023 από αυτές που είχε.
1

Γίνεται ξεκάθαρο τι εννοούμε και επιδιώκουμε με το πρόγραμμά μας ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, σχετικά με την αλλαγή νοοτροπίας και συστημικής οργάνωσης που σχεδιάζουμε να φέρουμε στον δήμο μας, ώστε με κατάλληλη προετοιμασία μελετών, τεχνοκρατική υποστήριξη, βέλτιστη αξιοποίηση υπηρεσιών και προσωπικού, τήρηση νομιμότητας, ευελιξία και πολιτική διεκδίκηση, να επιτύχουμε ανάλογη απορρόφηση χρηματοδοτήσεων με τους δήμους που προοδεύουν.
2

Ο τόπος μας χρειάζεται επειγόντως την αλλαγή και με την πεποίθηση ότι η κοινωνία μας έχει αντιληφθεί τις μέχρι σήμερα αδυναμίες της νυν δημοτικής αρχής και των εμπλεκόμενων σε αυτήν, με την στήριξη και την ψήφο των συμπολιτών μας, δεσμευόμαστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που προσδοκά. Όχι με λόγια, αλλά με οργανωμένο σχέδιο.

Μαζί, για το Δήμο Αγίου Νικολάου!