«Βροχή» οι καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες φαίνεται να χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να πιέσουν τους δανειολήπτες.

Χαρακτηριστική η περίπτωση δανειολήπτη που θα καταγγείλει αποκλειστικά στο MEGA πως εισπρακτική εταιρεία ζήτησε εδώ και τώρα 20.000 ευρώ, όλο το ποσό του δανείου που είναι σε ρύθμιση δηλαδή, και αυτό μόνο και μόνο επειδή καθυστέρησε την καταβολή ενός ποσού €200. Δηλαδή για €200 δόσεων του ζητούν €19.000, όλο το κεφάλαιο.

«Το 2004 είχα μαγαζί, πήρα ένα δάνειο 30.000, το πλήρωνα, στην κρίση δεν μπόρεσα (…). Με παίρνουν 23 φορές τη μέρα», λέει ο δανειολήπτης, μιλώντας στο MEGA.

Το παράπονό του και την αγωνία του για να μη χάσει το σπίτι του θα μοιραστεί ακόμα ένας δανειολήπτης. «Το έχουν βγάλει σε πλειστηριασμό. Εκτός του ότι έχω καταστραφεί οικονομικά, έχει δημιουργήσει και τεράστιο πρόβλημα στην υγεία μου», σημειώνει μιλώντας στο MEGA.

Καταγγελίες-σοκ για τις εισπρακτικές εταιρείες

Και δεν είναι ο μόνος. Εξίσου αδιανόητη και άλλη περίπτωση, με ακόμα μία καταγγελία να φτάνει στο MEGA από ακόμα έναν δανειολήπτη σε απόγνωση.

Για μια πιστωτική κάρτα άκουσε από εισπρακτική εταιρεία να του ζητούν άμεσα το ποσό των 2.820.«Μου είπαν ότι πρέπει να βάλω το ποσό των €2.820 και μου χάριζαν τους τόκους μέχρι τις 20 κάτι του Ιουνίου, δηλαδή είχα ένα περιθώριο απ' όταν με είχαν πάρει τηλέφωνο περίπου 20 ημέρες», λέει ο κ. Γιώργος, που βρέθηκε σε απόγνωση με τις οικογενειακές ευθύνες λόγω ιατρικών θεμάτων κυρίως να τον έχουν εξαντλήσει οικονομικά. Στο κενό έπεσε και η αντιπρόταση για να γλιτώσει τα χειρότερα.

«Εγώ τους είπα την οικογενειακή μου κατάσταση ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας, ανήλικα τέκνα, ενοίκιο, έκανα μια προσφορά των €1.500, τα οποία θα τα δανειζόμουνα, δεν τα είχα ούτε αυτά, αρνήθηκαν την προσφορά με την αιτιολογία ότι ήμουν αγενής και η επιλογή ήταν ή €2.820 ή αλλιώς δικαστικός επιμελητής».

Ακόμα και τότε όμως, όταν πλήρωσε με κόπο, δεν τελείωσαν τα βάσανά του, αφού, όπως θα πει, το να πάρει μία απόδειξη στα χέρια του ήταν «Γολγοθάς».

«Βρήκα το χρηματικό ποσό, το δανείστηκα για την ακρίβεια, και ύστερα από 5-10 φορές που έκανα κρούση για το εξοφλητήριο στο τηλέφωνο και με πήγαιναν από μέρα σε μέρα και από βδομάδα σε βδομάδα, μου στείλανε και το εξοφλητήριο ηλεκτρονικά», σημειώνει.

Εισπρακτικές εταιρείες: Τι λένε οι δικηγόροι

Την ίδια ώρα οι δικηγόροι θα σημειώσουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Τους ψάχνουμε για να απαντήσουν, δεν απαντάνε εύκολα. (…) Ζητούν τεράστιες προκαταβολές».

Όπως θα πουν, οι περιπτώσεις που φτάνουν στα γραφεία τους είναι κάθε μέρα και πιο αδιανόητες.

«Πρακτικές αθέμητες, απαράδεκτες και παραπλανητικές», σημειώνει η Αριάδνη Νούκα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Με πληροφορίες από MEGA