Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023, αφού την Κυριακή 8 Οκτωβρίου οι κάλπες θα ανοίξουν για την ανάδειξη των επόμενων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Ο επαναληπτικός γύρος, όπου αυτός κριθεί απαραίτητος, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Στις ώρες που απομένουν διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες, αφού τα σχολεία έκλεισαν προκειμένου να μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα. Εκεί φτάνουν συνεχώς τα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους, οι κάλπες, αλλά και οι φάκελοι που οι πολίτες θα τοποθετούν το ψηφοδέλτιο με τον συνδυασμό που θέλουν να ψηφίσουν. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές τις οποίες ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.


Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα είναι οι φάκελοι των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

Οι φάκελοι στους οποίους εσωκλείονται τα ψηφοδέλτια κατασκευάζονται με φροντίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και διατίθενται σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Ειδικότερα, οι φάκελοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις δημοτικές εκλογές, κατασκευάζονται από αδιαφανές χαρτί λευκής απόχρωσης, φέρουν διαγώνια στη μπροστινή τους πλευρά πέντε (5) γραμμές απόχρωσης «βαθύ μπλε», με τη μεσαία να είναι κυματοειδής και το γράμμα «Δ» απόχρωσης «βαθύ μπλε» σε έντονη γραμματοσειρά, σύμφωνα με την απόφαση 74188/11.09.2023 (Β΄ 5403) του Υπουργού Εσωτερικών.

Οι φάκελοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις περιφερειακές εκλογές, κατασκευάζονται από αδιαφανές χαρτί θαλασσιάς απόχρωσης, φέρουν στην μπροστινή τους πλευρά, διαγώνια, πέντε (5) γραμμές απόχρωσης «βαθύ μπλε», με τη μεσαία να είναι κυματοειδής και το γράμμα «Π» απόχρωσης «βαθύ μπλε» σε έντονη γραμματοσειρά, σύμφωνα με την απόφαση 69431/22.08.2023 (Β΄ 5165) του Υπουργού Εσωτερικών. 

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Τι ισχύει για τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών

Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα χρησιμοποιηθούν δύο (2) κάλπες, μία για κάθε εκλογή.

Η κάλπη για τις δημοτικές εκλογές έχει επικολλημένο στη μία της πλευρά έντυπο διακριτικό γνώρισμα κίτρινης απόχρωσης με την ένδειξη «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023», ενώ η κάλπη για τις περιφερειακές εκλογές φέρει αντίστοιχο διακριτικό γνώρισμα θαλασσιάς απόχρωσης με την ένδειξη «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023».

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι ώρα θα βγουν τα αποτελέσματα

Τα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, της 8ης Οκτωβρίου 2023, είναι μόνον έντυπα και κατασκευάζονται από χαρτί χρώματος λευκού σε σχήμα ορθογώνιο.

Τα τυπογραφικά στοιχεία των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι μαύρης απόχρωσης, ενώ οι διαστάσεις και η μορφή τους καθορίζονται με τις αποφάσεις 71015/29.08.2023 (Β΄ 5244) και 65078/02.08.2023 (Β΄ 4880) του Υπουργού Εσωτερικών, για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, αντίστοιχα.

Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών εκτυπώνονται με μέριμνα του οικείου συνδυασμού και παραδίδονται σε επαρκή αριθμό, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των αντίστοιχων εκλογέων, με δυνατότητα προσαύξησης έως και είκοσι τοις εκατό (20%), δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 58 του ν. 4804/2021, χρησιμοποιούνται νέα ψηφοδέλτια, τα οποία περιλαμβάνουν το, τυχόν, έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο του υποψηφίου δημάρχου ή περιφερειάρχη με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομά του, εντός ή εκτός παρένθεσης. Για τις δημοτικές 20 εκατοστά του μέτρου περίπου. Για τις περιφερειακές εκλογές στις επαναληπτικές εκλογές ισχύουν οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων του α' γύρου σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμ. 65078/02.08.2023 (Β΄ 4880) Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πότε είναι δωρεάν οι διελεύσεις από τα διόδια και σε ποιους οδικούς άξονες