Οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν... ξεφύγει, αφού ο τόνος πια κοστίζει 10.000 ευρώ, ως εκ τούτου οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη θα βάλουν GPS σε σχήμα ελιών στα δέντρα τους, προκειμένου να προστατευτούν από τους κλέφτες.

Στο MEGA αναφέρεται πως στην Κρήτη, ελαιοπαραγωγοί θα αρχίσουν να τοποθετούν GPS σε σχήμα ελιάς, το οποίο δεν διακρίνεται πάνω στο δέντρο και το οποίο στέλνει απευθείας μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού όταν το στίγμα απομακρύνεται.

«Το GPS είναι ένα ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο, δηλαδή όταν το στίγμα που έχει η ελιά στο συγκεκριμένο δέντρο απομακρυνθεί, ενεργοποιείται. Έρχεται αυτόματα ένα μήνυμα στο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης.

Η ακρίβεια που πυροδοτεί την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου έχει κάνει τους απατεώνες να «τρίβουν» τα χέρια τους.

«Προβληματίζει γιατί ήδη ξεκίνησε σε βρώσιμη ελιά, στην περιοχή της Μεσαράς, με 14 κλούβες ελιές βρώσιμες. Έχει απασχολήσει πολλούς παραγωγούς το ότι θα έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα, σε σχέση με τα άλλα χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος των ελαιουργών Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης.



Τη στιγμή που οι παραγωγοί βλέπουν τα έξοδά τους να αυξάνονται, προσδοκούν σε μία καλή συγκομιδή, ωστόσο πλέον ζουν υπό το φόβο κλοπών του ελαιόκαρπου αλλά και του λαδιού.

Κρήτη: Δεν είναι ευδιάκριτο το GPS-ελιά


Το ομοίωμα ελιάς-συσκευή γεωεντοπισμού είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς με γυμνό μάτι. Οι Ισπανοί εφαρμόζουν ήδη αυτήν τη μέθοδο και έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους κλέφτες.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις να δούμε πόσο θα κοστίσει σε έναν ελαιοπαραγωγό. Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα το πάρουμε σε χαμηλότερη τιμή», συμπληρώνει ο κ. Χιλετζάκης.

Με 1 τόνο ελαιόλαδου να κοστίζει πλέον 10.000 ευρώ, οι παραγωγοί μπαίνουν στη μάχη κατά των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον ελαιόκαρπο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.