Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα αναδρομικά των δικαστικών, δηλαδή τις αποφάσεις για την επαναφορά των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστών στα επίπεδο του 2012, προχώρησε σήμερα με ανακοίνωσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα ανήρτησε και τις επίμαχες τρεις αποφάσεις στην ιστοσελίδα του.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο τονίζει πως οι επίμαχες αποφάσεις για τα αναδρομικά των δικαστικών είναι πιλοτικές, υπενθυμίζοντας ότι «με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων». Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες δικαστές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 450, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και οι αποφάσεις αυτές καταλαμβάνουν και τις δικές τους προσφυγές.

Αναδρομικά δικαστικών: Ακολούθησαν τις αποφάσεις του Μισθοδικείου

Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των δικαστικών ακολούθησαν όπως τονίζεται στην ανακοίνωση τις αποφάσεις του Μισθοδικείου.

«Σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται κατά το Σύνταγμα να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού Δικαστηρίου, που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία. Μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της συνταξιοδοτικής Διοίκησης για επανακανονισμό της σύνταξης δικαστικού λειτουργού, αφού αυτή όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες αρμοδίως ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών. Εφαρμοστέες για τον κανονισμό της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών εκκαλούντος είναι οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ενώ το καταβλητέο ποσό της σύνταξής τους υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το εν λόγω ειδικό Δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο».

 Τι σημαίνει ουσιαστικά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ανδρομικά των δικαστικών

Ο δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο Γιάννης Μαυρωνάς τόνισε τα κυριότερα σημεία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τα αναδρομικά των δικαστικών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 «Το δικαστήριο έκρινε ότι οι συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα πριν από το 2012 (όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη), κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές. Δεν “ανοίγει” κύκλος διεκδικήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, διότι η νόμιμη βάση στην οποία έρχεται η απόφαση αφορά το ειδικό καθεστώς των δικαστικών και του συγκεκριμένου λειτουργήματος. Αποτελεί προηγούμενο για τους δικαστικούς και όχι τους υπόλοιπους συνταξιούχους», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαυρωνάς.

 «Υπάρχει ένα επίπεδο διεκδίκησης για τους συνταξιούχους δικαστικούς, ακόμη κι αν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες για τις ενστάσεις. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία», σημείωσε, μεταξύ άλλων.