Η “κάλπη” ανέδειξε από την πρώτη Κυριακή δημάρχους σε 21 Δήμους της Κρήτης. Στον δεύτερο γύρο πάνε μόνο τρεις Δήμοι σε όλο το νησί. Από το Ηράκλειο ένας είναι ο Δήμος που θα πάει σε δεύτερη Κυριακή και συγκεκριμένα αυτός της Χερσονήσου, ενώ δύο Δήμοι πάνε στη δεύτερη Κυριακή από τον νομό Λασιθίου: Του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας.

Αναλυτικότερα, στον νομό Ηρακλείου από την πρώτη Κυριακή εξελέγη δήμαρχος Ηρακλείου ο Αλέξης Καλοκαιρινός, με ποσοστό 47,41%, έναντι 35, 40% του Μιχάλη Καραμαλάκη. Τρίτη αναδείχτηκε η Μαρία Καναβάκη με ποσοστό 10,22% και τέταρτος ο Δημήτρης Δουλουφάκης, με 6,97%.

Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων

Στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων σάρωσε ο Μανόλης Κοκοσάλης, που επανεκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 75,06% έναντι 16,90% της Χρυσούλας Γιαννιδάκη. Και 8,04% του Γεωργίου Γενετζάκη. Ο Μανόλης Κοκοσάλης κατάφερε με αυτό το ποσοστό, να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Δήμος Βιάννου

Συντριπτική νίκη πέτυχε όμως και ο Παύλος Μπαριτάκης στον Δήμο Βιάννου. Έλαβε ποσοστό 83,60% έναντι 16,40% του Κώστα Μωυσάκη. Εκλέγεται, έτσι, δήμαρχος Βιάννου από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Και έτσι, ο Παύλος Μπαριτάκης επιστρέφει στον Δήμο Βιάννου για δεύτερη θητεία ως δήμαρχος της περιοχής.

Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Από την πρώτη Κυριακή και με ένα υψηλό ποσοστό εξελέγη δήμαρχος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Συγκέντρωσε, συγκεκριμένα, ποσοστό 77,74% έναντι 19,07% του Μανόλη Φραγκάκη. Ήταν από τους Δήμους όπου υπήρξε μια μεγάλη ανατροπή, καθώς ο Μανόλης Φραγκάκης έχασε τον δημαρχιακό θώκο από τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο Νικόλας Πατεράκης ήρθε τρίτος με 3,19%.

Δήμος Γόρτυνας

Στον Δήμο Γόρτυνας, ο Μιχάλης Κοκολάκης επικράτησε με ποσοστό 54,68%, έναντι 39,52% του Αθανάσιου Παπανικολάου. Επενεξελέγη, δηλαδή δήμαρχος της περιοχής. Στην τρίτη θέση, βρέθηκε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης με ποσοστό 5,81%. Ο δήμος Γόρτυνας ήταν από τους δήμους εκείνους, στους οποίους υπήρχε μια προεκλογική περίοδος αρκετά “ηλεκτρισμένη”...

Δήμος Φαιστού

Στον Δήμο Φαιστού, ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, που ήταν δήμαρχος, επανεκλέγεται, συγκεντρώνοντας ποσοστό 61,75% και έτσι εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Δεύτερος έρχεται ο Γιάννης Μαθιουδάκης με 36,59%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χαρίκλεια Λάππα, με ποσοστό 1,66%.

Δήμος Μαλεβιζίου

Σε θρίλερ εξελίχθηκαν οι εκλογές στον Δήμο Μαλεβιζίου, αφού μέχρι και αργά τη νύχτα οι διαφορές ανάμεσα στους δύο πρώτους μονομάχους ήταν πολύ μικρές. Δύσκολη νίκη, λοιπόν, πέτυχε ο Μενέλαος Μποκέας, που επανεξελέγη στον δημαρχιακό θώκο, συγκεντρώνοντας 52,18%, έναντι του ποσοστού του 45,28 του Δημήτρη Πιτσικάκη (Κούτουλου). Ο Δημόκριτος Σαλούστρος έρχεται στην τρίτη θέση με 2,55%.

Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δήμος Σητείας

Στον Δήμο Σητείας, ο Γιώργος Ζερβάκης, επικεφαλής της παράταξης “Σητεία, Ενώνουμε Δυνάμεις”, κέρδισε τις εκλογές με μεγάλο ποσοστό, καταλαμβάνοντας το 77,96% των ψήφων, έναντι 22,04% του Συμεών Συμεωνίδη. Πέτυχε έτσι με την ανανέωση της θητείας του για δεύτερη φορά.

Δήμος Οροπεδίου

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης έχασε τη μάχη. Με 24 μόνο ψήφους διαφορά νικήθηκε από τον Γιώργο Αθανασάκη. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Αθανασάκης έλαβε το 49,13% των ψήφων έναντι 47,95% που έλαβε ο Γιάννης Στεφανάκης. Ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Χαλκιαδάκης έλαβε ποσοστό 2,92%.

Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

Δήμος Χανίων

Μεγάλη νίκη για τον Παναγιώτη Σημανδηράκη (ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ), ο οποίος επανεκλέγεται δήμαρχος Χανίων έχοντας συγκεντρώσει (ενσωμάτωση στο 56,18%) 65,53%. Η Κατερίνα Μανιμανάκη (Δημοτική Κίνηση «Όνειρο είναι τα Χανιά») ακολουθούσε με 21,96%, ο Χαράλαμπος Λουτσέτης (Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων) με 10,77% και ο Ειρηναίος Μαράκης (Ανταρσία στα Χανιά) με 1,74%.

Δήμος Αποκορώνου

Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 69,39%, δήμαρχος Αποκορώνου επανεκλέγεται ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης με ποσοστό 48,85%. Τα μεσάνυχτα, ο Ανδρέας Κουκλινός ακολουθούσε με 24%, ο Κωνσταντίνος Γύπαρης με 18,37% και ο Νικήτας Μελισσάκης με 8,78%.

Δήμος Καντάνου-Σελίνου

Επανεκλογή είχαμε και στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου με τον Αντώνη Περράκη να βρίσκεται για μια ακόμη θητεία στον δημαρχιακό θώκο, συγκεντρώνοντας 60,18% (με ενσωμάτωση στο 94,74%). Ο Ευτύχης Δαμηλάκης συγκέντρωσε 33,44%, ενώ ο Γιώργος Γιωργιλάκης 6,38%.

Δήμος Κισσάμου

Δήμαρχος Κισσάμου παραμένει για την επόμενη πενταετία ο Γιώργος Μυλωνάκης. Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 70%, ο κ. Μυλωνάκης είχε συγκεντρώσει 48,28%, ο Θεόδωρος Σταθάκης 26,99%, ο Αντώνης Παρτσαλάκης 13,34%, ο Μιχάλης Θεοδωρογλάκης 7,43% και ο Γιώργος Φραγκιουδάκης 3,96%.

Δήμος Πλατανιά

Δήμαρχος Πλατανιά επανεκλέγεται ο Γιάννης Μαλανδράκης (Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών). Με την ενσωμάτωση στο 61,90% ο κ. Μαλανδράκης είχε συγκεντρώσει 58,74%, ο Γιάννης Κασσελάκης 27,99% (Δημοτική Κίνηση Πλατανιά-Πρόοδος Ανάπτυξη), ενώ ο Δημήτρης Ανθούσης (Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά) 13,27%.

Δήμος Γαύδου

Δήμαρχος Γαύδου επανεκλέχτηκε η Λίλιαν (Μανωλία) Στεφανάκη (Γαύδος με όραμα), η οποία συγκέντρωσε το 59,03% των ψήφων (134 σε σύνολο 227) και λαμβάνει 8 έδρες. Ο Ηλίας Κυριακόπουλος (Γαύδος: Πρώτα ο άνθρωπος) συγκέντρωσε το 40,97% με 93 ψήφους και λαμβάνει 5 έδρες. Σημειώνεται ότι οι εγγεγραμμένοι ήταν 279. Από αυτούς ψήφισαν οι 231 (227 έγκυρα) με τη συμμετοχή να φτάνει στο 82,80%.

Δήμος Σφακίων

Ντέρμπι για γερά νεύρα είχαμε στον Δήμο Σφακίων, όπου τελικά επικράτησε ο Γιάννης Ζερβός, ο οποίος είναι ο νέος δήμαρχος Σφακίων. Χαρακτηριστικό του... θρίλερ που έλαβε χώρα ήταν ότι στις 23:10 χθες το βράδυ ο κ. Ζερβός προηγείτο του Λευτέρη Κοπάση με μόλις 3 ψήφους διαφορά (664-661).

Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δήμος Ρεθύμνου

Μακροβιότερος δήμαρχος της Κρήτης ο Γιώργης Μαρινάκης

Πανηγυρική πρωτιά που τον καθιστά τον... μακροβιότερο εν ενεργεία δήμαρχο στην Κρήτη επεφύλασσε το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Ρεθύμνου για τον Γιώργη Μαρινάκη. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, με την ενσωμάτωση στο 58,33%, ο κ. Μαρινάκης (Νέα αντίληψη-Γιώργης Μαρινάκης) βρισκόταν στο 67,18%. Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη (Μαζί για την αλλαγή) ακολουθούσε με ποσοστό 25,50% και ο Μανούσος Μανουσογιάννης (Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου) με 7,31%.

Μιλώντας στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV, ο - για πέμπτη συνεχή θητεία - δήμαρχος Ρεθύμνου δήλωσε: «Είμαι ευχαριστημένος και πάνω από όλα ευγνώμων στην κοινωνία του Ρεθύμνου που μου εμπιστεύεται για άλλη μια φορά. Είμαι ευγνώμων και στους συνεργάτες μου που και αυτή τη φορά δημιουργήσαμε όλοι μαζί έναν εξαιρετικό συνδυασμό». Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «συντριπτικό αποτέλεσμα» υπέρ του συνδυασμού του, ενώ προανήγγειλε «rotation με εναλλαγή στα αξιώματα», προκειμένου να γαλουχηθεί η νέα γενιά και να δημιουργηθούν ικανά στελέχη που θα πάρουν στους ώμους τους το Ρέθυμνο την επόμενη ημέρα.

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ο Γιάννης Ταταράκης επανεκλέχτηκε δήμαρχος με πολύ μεγάλη διαφορά. Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 65,63%, στις 12 τα μεσάνυχτα, είχε συγκεντρώσει το 83,44% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Αγγελογιαννάκης με ποσοστό 13,37% και ο Αθανάσιος Χαριτάκις της Λαϊκής Συσπείρωσης με 3,19%.

Δήμος Αμαρίου

Δήμαρχος Αμαρίου εκλέχτηκε ο Παντελής Μουρτζανός για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 84,62%, ο κ. Μουρτζανός είχε συγκεντρώσει το 74,80% των ψήφων, ενώ ο Μενέλαος Φραγκιουδάκης το 25,20%.

«Η ισχυρή εντολή των συνδημοτών μας αποτελεί, για εμένα προσωπικά, ύψιστη τιμή και ταυτόχρονα μέγιστη ευθύνη, την οποία και αντιλαμβάνομαι πλήρως. Η εμπιστοσύνη σας αποτελεί ηθική μας υποχρέωση να προχωρήσουμε μπροστά. Να συνεχίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, με ταχύτερο βηματισμό, ακόμα πιο αποτελεσματικά την επόμενη μέρα. Να πάμε το Αμάρι ψηλότερα, με “πυξίδα” το όραμα και το σχέδιο το οποίο θέσαμε στην κρίση σας σε αυτές τις δημοτικές εκλογές», δήλωσε χθες, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο κ. Μουρτζανός.

Δήμος Ανωγείων

Δήμαρχος Ανωγείων για συνολικά τέταρτη θητεία (και δεύτερη συνεχόμενη) εκλέγεται ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης (με ενσωμάτωση στο 66,67%) με... ποσοστό 82,40%. Ο Αντώνης Ρούλιος της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκέντρωσε μόνο 17,60%.

Δήμος Μυλοποτάμου

Ο μοναδικός Δήμος του νομού Ρεθύμνου όπου έχουμε αλλαγή σκυτάλης είναι αυτός του Δήμου Μυλοποτάμου: Με την ενσωμάτωση στο 66,67%, ο Γιώργος Κλάδος (Συμμαχία Πολιτών Μυλοποτάμου) είχε σαφές προβάδισμα με 57,08%, ενώ ο Δημήτρης Κλάδος (ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ για τον Μυλοπόταμο) ακολουθούσε με 42,92%.

Πηγή: neakriti.gr