Παράδοξα, ευτράπελα και άλλα παρατράγουδα είχε η αυτοδιοικητική εκλογική διαδικασία σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας το ρητό… Ελλάς το μεγαλείο σου!

● Από τα πλέον παράδοξα των αυτοδιοικητικών εκλογών το έζησαν στις Σέρρες, στο 23ο Εκλογικό Τμήμα Αμφίπολης Σερρών στην Αγγίστα. Η κάλπη στήθηκε στον χώρο όπου γίνονται τα μνημόσυνα στο χωριό, καθώς η σχολική αίθουσα είχε πολλά σκαλιά και οι ηλικιωμένοι θα δυσκολεύονταν να τα ανέβουν για να ψηφίσουν. Πάντως δίπλα στα ψηφοδέλτια είχαν και το κονιάκ για τα μνημόσυνα.

● Στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες τα εκλογικά τμήματα λειτούργησαν κανονικά. Όσοι πλημμυροπαθείς από τον Δήμο Παλαμά επιθυμούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, και φιλοξενούνται προσωρινά στη Μαθητική Εστία του Δήμου Μουζακίου, μετέβησαν με λεωφορείο στα εκλογικά τους τμήματα.

● Στη Θεσσαλονίκη αναφορά στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κατά του Κωνσταντίνου Ζέρβα έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, για διανομή ψηφοδελτίων και προεκλογικού υλικού του νυν δημάρχου μαζί με τα τρόφιμα που έδιναν στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Ήξεραν τον νικητή στα Ψαρά 

Στα Ψαρά γνώριζαν ήδη τον δήμαρχο. Ο δάσκαλος Κώστας Βρατσάνος ηγούταν του μοναδικού συνδυασμού που κατήλθε στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, που φέρει το όνομα «Ψαρά - Νέα Εποχή» και εξελέγη για τέταρτη φορά δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών.

● Το πιο τρελό από όλα καταγράφηκε στην Αθήνα. Ως γνωστόν ξεκαθάρισμα δεν έχει γίνει στους εκλογικούς καταλόγους. Έτσι, στις φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κάλεσαν έναν άνθρωπο για εφορευτική επιτροπή, ενώ αυτός έχει πεθάνει εδώ και 23 χρόνια! Αυτό αποκαλύφθηκε από το έγγραφο που έστειλαν σε οικογένεια κοντινών προσώπων του, όπου ζητούσαν να πάει για εφορευτική επιτροπή ένας άνθρωπος ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

● Δύο νέα περιστατικά από τον Βόλο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν προσπάθειες εκφοβισμού και προπηλακισμού αντιπάλων της παράταξης του δημάρχου της πόλης. Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Αχιλλέας Μπέος (ο ίδιος το διέψευσε!) με ομάδα 30 μαυροφορεμένων ατόμων εξύβρισαν και χτύπησαν επιχειρηματία, υποψήφιο με την παράταξη του Νίκου Παπαπέτρου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Μακάβρια φάρσα στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας

Φάρσα άνευ προηγουμένου, μακάβρια αλλά και απαράδεκτη, έκαναν άγνωστοι στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, καθώς κόλλησαν τα ξημερώματα της Κυριακής κηδειόχαρτα που ανέφεραν ότι πέθανε ο πρώην δήμαρχος της περιοχής και υποψήφιος Ερωτόκριτος Γαλούνης. Μάλιστα στο κηδειόχαρτο αναγραφόταν και ότι η κηδεία του πρώην δημάρχου και υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές θα τελεστεί αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Αρχοντοχωρίου.

● Παραφωνίες είχαμε και σε εκλογικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, όταν δικαστική αντιπρόσωπος άνοιξε την κάλπη, αφού είχαν ήδη ψηφίσει 9 ψηφοφόροι. Το συμβάν επισήμανε εκλογικός αντιπρόσωπος που βρισκόταν στο Μποδοσάκειο (16ο Εκλογικό Διαμέρισμα, 311ο Εκλογικό Τμήμα), ενώ κλήθηκε και η Αστυνομία, η οποία εν συνεχεία αποχώρησε λόγω αναρμοδιότητας. Η δικαστική αντιπρόσωπος ανέφερε ότι διαπίστωσε ότι η κάλπη δεν είχε κλείσει καλά και την άνοιξε για να την κλείσει σωστά.

● Στον αυτόματο ήταν τρία εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Κανένα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίστηκε στα Εκλογικά Τμήματα 445, 448, 450 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ είχε ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Η δικαστική αντιπρόσωπος σε ένα από τα τμήματα ενημέρωσε τον αστυνομικό που βρισκόταν στο εκλογικό κέντρο, ενώ επιστράτευσε μέλος εφορευτικής επιτροπής από άλλο τμήμα ως προσωρινή λύση.

● Με τις «mountain elevator», όπως τις λέει, μαγκούρες του άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο 85χρονος κ. Γιάννης στα Χανιά. «Όταν έχεις δύναμη, όλα τα καταφέρνεις. Και όποιος ενδιαφέρεται έρχεται και ψηφίζει», δήλωσε ο υπέργηρος ψηφοφόρος των εκλογών. Ο κυρ Γιάννης από τα Χανιά, που στα 75 του χρόνια είχε ανέβει στον Όλυμπο, δεν αφήνει να τον σταματήσει τίποτα! Μπορεί να μετράει 85 χρόνια, αλλά η ψήφος στις εκλογές είναι σοβαρή υπόθεση για εκείνον.

● Μία καταγγελία που έφτασε στο e-mail του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας αποκάλυψε την προσπάθεια δωροδοκίας 500 Ρομά προκειμένου να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο στους Σοφάδες, έναντι 50 ευρώ για κάθε ψήφο. Τέσσερα άτομα, επίσης Ρομά, που ήταν οι διαμεσολαβητές μεταξύ υποψηφίου και ψηφοφόρων, συγκέντρωσαν τις ταυτότητες και εν συνεχεία έγραψαν τα ονόματα σε ένα τετράδιο, σημειώνοντας δίπλα τα χρήματα που θα λάμβανε ο κάθε ψηφοφόρος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/10