Εκτακτη τηλεδιάσκεψη θα έχει αύριο, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ο Λύσανδρος Τσιλίδης πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FEDHATTA) με τους επικεφαλής όλων των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στον Θρησκευτικό-Προσκυνηματικό Τουρισμό, ενόψει των μπαράζ ακυρώσεων πτήσεων και οργανωμένων τουριστικών πακέτων λόγω του πολέμου στο Ισραήλ.

lyssandros-tsilidis
Όπως είπε σε επικοινωνία με το parapolitika.gr υπάρχει, ήδη, σοβαρό ζήτημα στην ταξιδιωτική αγορά, όσον αφορά τα πρακτορεία που ασχολούνται κυρίως με τον Θρησκευτικό Τουρισμό, αφού το Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα είναι ο πρώτος σε επισκεψιμότητα χώρος λατρείας.

«Υπάρχουν ήδη ζημίες από τις οφειλές σε πολλά τουριστικά γραφεία. Για αυτό, προσπαθούμε να πείσουμε όποια άλλη εταιρεία πετά στον προορισμό, να εξυπηρετήσει με το γνώριμο σε όλους από την περίοδο της πανδημίας voucher παράτασης υπηρεσιών», τόνισε.

Αντίστοιχα, η FedHatta προχωρά σε συζητήσεις ώστε να εξυπηρετήσει η ελληνική πλευρά για λογαριασμό των ισραηλινών πελατών για οποιαδήποτε χρειαστεί, αντιστρόφως.

Ο Λ. Τσιλίδης κατέστησε σαφές ότι η FedHatta ως φορέας είναι ανοιχτός να μεσολαβήσει για τη διαχείριση των πτήσεων όπως ήδη έκανε με την αντίστοιχη ομοσπονδία στο Ισραήλ (ITTAA).

«Από την πρώτη στιγμή, μιλήσαμε με τις αεροπορικές εταιρείες όπως την Aegean και την EL AL και βάλαμε έκτακτη πτήση τη νύχτα για την εξυπηρέτηση ταξιδιωτών και ήδη όλα κυλούν ομαλά. Ομως, θα πρέπει να παρέμβει άμεσα η πολιτεία για τη διευθέτηση του ζητήματος που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες».

Σε επιφυλακή η ΠΟΞ για τον πόλεμο στο Ισραήλ

«Βιώνουμε κάτι καινούριο. Xάνουμε ένα σημαντικό κομμάτι Ισραηλινών τουριστών από εδώ και πέρα, έως ότου αποκατασταθεί η όλη διαδικασία», τόνισε νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος σε συνάντηση με δημοσιογράφους εν όψει των αυριανών εκλογών για το νέο ΔΣ της ΠΟΞ.



Ερωτηθείς για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ ο Γρ. Τάσιος υπογράμμισε το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί, σαφώς, είναι υπολογίσιμοι πελάτες του ελληνικού τουρισμού, και μάλιστα δώδεκα μήνες το χρόνο με δαπάνες που κατανέμονται στη διαμονή, τα ψώνια, το θρησκευτικό Τουρισμό, και τη νυχτερινή διασκέδαση.

Οπως είπε, οι περιοχές που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, όπως είπε, είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κως, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, με τις αφίξεις να αγγίζουν το 1 εκατ. (στοιχεία 2019) και 1,5 εκατ. περίπου όσον αφορά τις εκτιμήσεις του 2023.



Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) το Ισραήλ κατείχε υψηλή θέση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφού, μόνο το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση ανάμεσα στις αγορές εκτός Ε.Ε.) αποτελώντας για την Αθήνα την 8η μεγαλύτερη διεθνή αγορά.