Κατακόρυφα έχει αυξηθεί η ζήτηση για αντιικά φάρμακα κατά της λοίμωξης COVID-19 (κοροναϊού) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Στέλιου Λουκίδη, προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τη διακίνηση των εν λόγω φαρμάκων, μόνο την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος ενέκρινε 775 θεραπείες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 50%, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο Στέλιος Λουκίδης αναφέρει στο iatropedia.gr τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αύξηση -σε σύγκριση με τον Ιούλιο- κατά 50%, μπορεί και παραπάνω. Χθες που ήμουν υπηρεσία είδα πάνω από 770 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα. Δεν έκανα τίποτα άλλο όλη τη μέρα. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει σιγά σιγά να απλοποιηθεί. Δεν γίνεται να το κάνουμε πλέον με τον ίδιο τρόπο. Αφού στο 99,9% τις εγκρίνουμε τις αιτήσεις αυτές. Πρέπει να απλοποιηθεί και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς. Μήνα με τον μήνα κορυφώνεται. Τώρα, αν αυτό το φαινόμενο κορυφωθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, που είναι οι μήνες των ιώσεων στην Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφτώ πού μπορεί να φτάσει».

Προετοιμασία

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας προχωρά στις διαδικασίες για την προμήθεια 35.000 θεραπευτικών αγωγών του αντιικού φαρμάκου με την εμπορική επωνυμία PAXLOVID, προϊόντος της φαρμακευτικής εταιρείας PFIZER, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19.

Παράλληλα, έπειτα από σχετική απόφαση των υπουργών Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) θα παραχωρεί καθημερινά μέχρι το τέλος του 2023 πενήντα κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με νόσο COVID-19, καθώς αναμένεται νέα αύξηση στις νοσηλείες λόγω του νέου κορωνοϊού.