Λίγες ώρες έμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 15/10.

Υπενθυμίζεται ότι 6 περιφέρειες και 85 δήμοι δεν έχουν εκλέξει ακόμα περιφερειάρχες και δημάρχους αντίστοιχα.

Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου και η θητεία τους θα έχει πενταετή διάρκεια.

*Διαβάστε εδώ: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Χωρίς σταυροδοσία ο β' γύρος - Πού και πώς ψηφίζουμε


Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

Ενόψει του δευτέρου γύρου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όποιος πολίτης θέλει να μάθει που ψηφίζει, μπορεί να το κάνει με δυο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να μπει στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», ενώ ο δεύτερος να επικοινωνήσει με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00.

Έτσι, οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», οι πολίτες με ένα κλικ μπορούν να μάθουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή. Χρειάζεται να συμπληρώσουν το όνομα και το επώνυμό τους, τα δυο πρώτα γράμματα από το πατρώνυμο και τη χρονολογία γέννησης.

Στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα πάνε μόνο οι πολίτες των δήμων και των περιφερειών όπου κανείς από τους υποψήφιους δεν πήρε ποσοστό άνω του 43%.


Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.