Πάνω από εννέα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ένα δεκάχρονο αγόρι στη Μύκονο βρήκε τραγικό θάνατο στη θάλασσα. Το παιδί έπαιζε ανεβασμένο σε φουσκωτό παιχνίδι (μπανάνα), όταν έχασε την ισορροπία του κι έπεσε στο νερό. Ο χειριστής του σκάφους δεν το αντιλήφθηκε εγκαίρως λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και, όταν επέστρεψε να το βρει, πέρασε από πάνω του.

Δικαίωση ζητούν οι γονείς  

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Αύγουστο του 2014 και είχε βυθίσει στο πένθος το νησί. Ωστόσο, τόσα χρόνια μετά, οι γονείς του δεκάχρονου Μιχάλη Πασχαλάκη πηγαινοέρχονται στα δικαστήρια, αφού η υπόθεση ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης στο Καλό Λιβάδι είχαν παραβιάσει έντεκα κανόνες του Ποινικού Κώδικα, όπως ισχυρίζεται ο πατέρας του άτυχου αγοριού.

«Εκδικάστηκε τέσσερις φορές στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια και θα δικαστεί άλλες δύο στον Άρειο Πάγο» ανέφερε στο dikastiko.gr ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, που ακόμα περιμένει δικαίωση για το μοναχοπαίδι του.

Γιατί αναιρέθηκε η καταδικαστική απόφαση 

Τον Φεβρουάριο του 2022, στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου κάθισαν οι δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης και ο οδηγός του ταχύπλοου. Σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης έως επτά έτη, αλλά δεν μπήκαν ποτέ φυλακή. Το Πενταμελές Εφετείο Αιγαίου τούς έκρινε επίσης ένοχους για το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πατέρας του δεκάχρονου Μιχάλη, από ένα λάθος του νομοθέτη στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρχε πρόβλεψη ποινής» για θανατηφόρο ατύχημα, παρά μόνο για τραυματισμό. Γι’ αυτόν το λόγο, παρά την καταδίκη των υπαιτίων, αναιρέθηκε η απόφαση και η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου σε Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά τη μετατροπή του νομικού χαρακτηρισμού του αδικήματος από διατάραξη συγκοινωνιών σε έκθεση σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι στη μνήμη του γιου του, ο Παναγιώτης Πασχαλάκης ίδρυσε την οργάνωση Safe Water Sports. Το 2017, περίπτερο της οργάνωσης εγκαταστάθηκε στο Καλό Λιβάδι για την ενημέρωση κυρίως των παιδιών για τους κινδύνους των θαλάσσιων σπορ. Για την προσφορά του έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime