Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, θα είναι ο επικεφαλής της νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με απόφαση του πρωθυπουργού.

Βασικό αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η προετοιμασία της χώρας για τις ραγδαίες και πολυεπίπεδες αλλαγές που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.


Όσα δήλωσε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Όπως τόνισε ο κ Δασκαλάκης «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει αρχίσει ήδη να ενσωματώνεται σε πολλές πτυχές της ζωής μας και να δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω χρήση. Σκοπός της Επιτροπής είναι να συμβουλεύσουμε την Πολιτεία για το ποιες ευκαιρίες προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

Πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα εύρος από πιθανές εφαρμογές από την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία ως την ψηφιοποίηση του κράτους, την υγειονομική περίθαλψη, τη δικαιοσύνη, τη διαχείριση κρίσεων, την προστασία του περιβάλλοντος».

Για τον ρόλο της Επιτροπής είπε ότι θα έχει στόχο να εντοπίσει «πού παρουσιάζονται ευκαιρίες, πού πρέπει να βάλουμε στοιχήματα και επίσης και πώς θα το κάνουμε αυτό υπεύθυνα, σεβόμενοι τα ηθικά θέματα, σεβόμενοι τον άνθρωπο και λαμβάνοντας υπόψη τα ηθικά θέματα που τίθενται από τη χρήση της τεχνολογίας».


Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

Στην ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη για το αν θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει επιτυχίες και λόγο στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, στο πεδίο της έρευνας αλλά και στο πεδίο της πραγματικής παραγωγής σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι «νομίζω ότι δεν είναι θέμα αν μπορεί.

Είναι θέμα υπαρξιακό για την Ελλάδα να μπορέσει, διότι αυτή η εξέλιξη θα προκύψει ούτως ή άλλως στον υπόλοιπο κόσμο και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω από αυτές τις εξελίξεις. Και είμαι αισιόδοξος διότι διαθέτουμε πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ελληνική διασπορά και δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα επιλέγαμε να μείνουμε πίσω σε αυτή την εξέλιξη».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι μπορεί να δούμε και αρκετούς ανθρώπους σιγά – σιγά να επιστρέφουν πίσω κι αν ο ίδιος σκέφτεται να περνά περισσότερο χρόνο πλέον στην Ελλάδα για να λειτουργήσει ως “μαγνήτης” και να έρθει περισσότερος κόσμος και να δουλέψει πάνω σε πιθανά projects ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ανέφερε ότι «αυτό θα ήταν ευχής έργο να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε το ταλέντο της ελληνικής διασποράς να θεωρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες πίσω στη χώρα. Εγώ προσωπικά, όπως πιθανώς γνωρίζετε, τα τελευταία δύο χρόνια έχω ηγηθεί μιας προσπάθειας μαζί με τον άλλο, το άλλο μέλος της Επιτροπής τον Τίμο Σελλή και τον Χρήστο Παπαδημητρίου, να φτιάξουμε το ερευνητικό κέντρο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, ένα ερευνητικό κέντρο καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη και με αφορμή αυτό περνάω περισσότερο χρόνο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τους φόβους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την απώλεια θέσεων εργασίας σημείωσε ότι «ναι, πράγματι, αυτός ο φόβος δεν είναι αβάσιμος. Ωστόσο, πρώτα απ’ όλα, πολλές φορές ο φόβος προκύπτει από την έλλειψη γνώσης για κάποιο θέμα και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη φύση αυτής της τεχνολογίας. Αυτό που εγώ πιστεύω ότι θα προκύψει είναι ότι θα αλλάξει προφανώς η φύση της εργασίας στο μέλλον, ωστόσο θα είναι συνεργατική η τεχνολογία με τον άνθρωπο. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει μια καθολική αντικατάσταση του ανθρώπου από την τεχνολογία».

Ο κ. Δασκαλάκης έκανε γνωστό ότι θα έχει επικοινωνία μέσω Ζoom με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής τη Δευτέρα.