Ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TV CRETA, αναφέρθηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και στη λειτουργία της συμβουλευτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε.

«Ο στόχος της Επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ως προς την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης», τόνισε ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, σχετικά με το έργο της νεοσύστατης συμβουλευτικής επιτροπής.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κάνει τεράστια βήματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οι εξελίξεις που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, έχουν ήδη αρχίσει να εισέρχονται και στη δική μας καθημερινότητα. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ως προς την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο κράτος, την οικονομία, την έρευνα και την καινοτομία.

Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των παροχών υγείας ή την προστασία από την κλιματική αλλαγή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές από τις εφαρμογές που όλοι μας χρησιμοποιούμε στη διάδραση μέσω του διαδικτύου.

Όλοι αφήνουμε ψηφιακό αποτύπωμα κι αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την προσωποποίηση της εμπειρίας μας, καθώς αλληλεπιδρούμε με τις πλατφόρμες. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται τόσο από εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε επίπεδο κρατών, όπως για παράδειγμα στο σύστημα δικαιοσύνης με άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά αποτελέσματα».

Όπως τόνισε ο κ. Δασκαλάκης, η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι άμισθα, περιορίζεται μόνο στο συμβουλευτικό της ρόλο και δε λαμβάνει εκτελεστικές αποφάσεις. «Στόχος είναι να συμβουλεύσουμε για τις ευκαιρίες ή τους κίνδυνους και πως θα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες, ώστε να προφυλαχθούμε από τους πιθανούς κινδύνους. Θέλουμε η χώρα μας να ενσωματώσει την τεχνολογία στους τομείς που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας κι έτσι, να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι γύρω από αυτόν τον τομέα», προσέθεσε.

Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που αυτόματα λύνει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Δε θα λύσει, για παράδειγμα, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί, όμως, να μας βοηθήσει να προφυλαχθούμε από τις συνέπειες αυτής. Η Επιτροπή, αυτό που ελπίζουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε στη σωστή τροχιά».

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως, έχει κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων και η μητέρα του από την Ιεράπετρα.

Το 2004, αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το καλοκαίρι του ίδιου έτους μετέβη στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών.

Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008 – 2009, εργάσθηκε ως μετά – διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008, είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο ΜΙΤ.

Η εργασία του, το 2006, με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα «Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας», απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για πάνω από πενήντα χρόνια, από τη δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο τελευταίος βραβεύθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών.

🔘 Ένας κρητικός καθηγητής του ΜΙΤ ο νέος επικεφαλής της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη... Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στην Τηλεόραση CRETA

Δημοσιεύτηκε από TV CRETA - Παγκρήτια Ραδιοτηλεόραση Α.Ε. στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023