H κατάσταση για μια ακόμα μέρα στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτός ελέγχου. Βόμβες χτυπούν γειτονιές, διασώστες προσπαθούν να μαζέψουν τους τραυματίες μέσα από τα συντρίμια και τραγικές ιστορίες εκτυλίσονται διαρκώς, όπως αυτή που κοριτσάκι τρέχει προς τον διασώστη και κλαίει μόλις φτάνει στην αγκαλιά του και ενώ προσπαθούν να φύγουν, ισραηλινοί πύραυλοι χτυπούν τον προσφυγικό καταυλισμό.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας

Στα νοσοκομεία της Γάζας η κατάσταση είναι απελπιστική. «Κοιμόμασταν με τα παιδιά μας όταν οι πύραυλοι χτύπησαν το σπίτι μας. Μας έβγαλαν από τα συντρίμμια».

Πάνω από 4,5 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δυο εβδομάδες.


Λίγο πριν την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και ο Πρόεδρος του Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς ετοίμαζε χημικά όπλα. «Αυτά είναι υλικά που βρέθηκαν σε ένα από τους σαδιστές δολοφόνους. Είναι υλικά της Αλ Κάιντα. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και σε αυτό το υλικό, υπήρχαν πληροφορίες για την κατασκευή χημικών όπλων».

«Ζωή ή θάνατος. Αυτοί πρέπει να πεθάνουν. Δίνουμε μια διπλή μάχη. Μία για να περιορίσουμε τη δράση εδώ, και μία στην άλλη πλευρά για να πετύχουμε μια πλήρη νίκη που θα εξαφανίσει τη Χαμάς» ανέφερε ο Νετανιάχου.

Αναλυτές αποκλείουν μια εύκολη επιχείρηση για το Ισραήλ, ενώ το Ισραηλινό ραδιόφωνο αναφέρει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι περιμένουν να φτάσει περισσότερος οπλισμός από τις ΗΠΑ.

«Εδώ είναι η πόλη της Γάζας. Περιμένουμε ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπει από αυτά τα σημεία. Πιθανώς η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί προς την κατεύθυνση της πόλης της Γάζας», σημείωσε αναλυτής στο CNN.

Σειρά συναντήσεων

Στο Ισραήλ συνεχίζουν να φτάνουν ηγέτες χωρών, ενώ σήμερα λίγο μετά τις 10 έφτασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε: «Εκτιμώ την αλληλεγγύη της κυβέρνησής σας, του λαού σας αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργός της Ελλάδας να λέει: «Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού».

Αύριο, Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στο Ισραήλ ο Γάλλος πρόεδρος Μάνουελ Μακρόν, ενώ Τζο Μπάιντεν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν σε συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορα της Ράφα στη Γάζα.