Μία ώρα πίσω θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια καθώς και φέτος θα γίνει κανονικά η αλλαγή ώρας. Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα επιστρέψουμε στη χειμερινή ώρα μετακινώντας και πάλι τους δείκτες των ρολογιών μας, καθώς η απόφαση για το θέμα της αλλαγής έχει παγώσει, χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Στα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 29 του μηνός, γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, κερδίζοντας έτσι μια ώρα ύπνου.

Το ρολόι μας στις 04:00 π.μ. θα επιστρέψει στις 03:00 π.μ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών για την αλλαγή ώρας

Η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.».

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Η αλλαγή ώρας βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα εφαρμόζεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, για 7 μήνες, και η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με εφαρμογή για 5 μήνες.

Αλλαγή ώρας: Πότε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια, στις 28 Ιουλίου 1916 όμως εγκαταλείφθηκε.

Στη δεκαετία του 1970 ωστόσο, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Οι ώρες κοινής ησυχίας

Άλλαξαν από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς άρχισε η χειμερινή περίοδος.

Από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου, οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • από 15:30 έως 17:30 και
  • από 22:00 έως 07:30.