Τις αντιρρήσεις του, σχετικά με τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας για την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξέθεσε χθες το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Από πλευράς ΠΙΣ επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη κατάργησης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, «καθώς αποτελεί αναχρονισμό και μείζον αντικίνητρο για την παραμονή των νέων ιατρών στη χώρα».

Όμως, το προεδρείο του ΠΙΣ ανέφερε επίσης ότι: «Η μετονομασία της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση του θεσμού του προσωπικού ιατρού με συνακόλουθη κατάργηση των θετικών ρυθμίσεων του Foundation year αποτελεί οπισθοχώρηση. Η δε φύση της μονοετούς υπηρεσίας και του επιπέδου εκπαίδευσης δεν συνάδει με τον εννοιολογικό πυρήνα του προσωπικού ιατρού, που συνιστά σχέση εμπιστοσύνης και διαρκείας μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Για την επέκταση του θεσμού και τη συμμετοχή περισσοτέρων ιατρών είναι αναγκαία η απάλειψη των αρνητικών προβλέψεων του Νόμου 4931/2022, η αποσαφήνιση των υποχρεώσεων του και η ενεργοποίηση όλων των μορφών σύνδεσης των ιατρών με το σύστημα».