Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Συγκεκριμένα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Creta24, έκανε λόγο για συνηθισμένα μεγέθη για τη συγκεκριμένη περιοχή. «Πολύ περισσότερο επειδή είναι και σε υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν μας δημιουργούν κανέναν απολύτως προβληματισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Σεισμός 4,1 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Κάσου

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην προειδοποίηση του Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος «βλέπει» μεγάλο σεισμό νοτιοδυτικά της Κρήτης. «Είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν ακολουθούν την επιστήμη», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: "Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός"

Παράλληλα, σχετικά με τη δική του πρόσφατη «αινιγματική» ανάρτηση στο Facebook μέσω της οποίας εμφανιζόταν προβληματισμένος για τη σεισμική άπνοια που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη Κρήτη, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως «δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, εμφανίστηκε όμως καθησυχαστικός όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για μεγαλόνησο, καθώς, όπως είπε, την περίοδο 2019-2021 σημειώθηκαν σημαντικά μεγέθη σεισμών».

Και συνέχισε: «Η Κρήτη στη διετία 2019-2021 έγινε “θέατρο” πολλών σεισμών με σημαντικά μεγέθη, άρα στην ευρύτερη περιοχή έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι στο τρέχον διάστημα δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε ξανά ισχυρό σεισμό στην Κρήτη. Παρ' όλα αυτά, όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη σεισμική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα το οποίο γενικώς εθεωρείτο ανενεργό. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, μόνο για πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε. Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αυτή την εποχή για να γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».