Μπορεί ένας κορυφαίος επιστήµονας, µε διεθνείς περγαµηνές και πολυετή συνεργασία, µεταξύ άλλων, µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό ∆ιαστήµατος (ESA), να απαντήσει σχετικά µε τα καιρικά φαινόµενα που θα βλέπουµε εφεξής στην Ελλάδα; Πόση δόση αλήθειας έχουν τα ηµεροµήνια; Προβλέπονται οι σεισµοί, που τελευταία µας αναστατώνουν τακτικά, κι ας µην είναι τόσο ισχυροί; Σε αυτά τα ερωτήµατα και όχι µόνο -καίρια ενόψει χειµώνα, αλλά και λόγω της καταστροφικής επέλασης του «Daniel», που «φανέρωσε» µια χώρα ανήµπορη να σταθεί απέναντι σε ακραία φαινόµενα- µας απαντά µια διάνοια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται σε αυτόν σε επιστηµονικούς κύκλους, made in Greece. Ο λόγος για τον παγκόσµιας εμβέλειας φυσικό, δρα Γιώργο Γεωργούση, που τα όργανα της εταιρείας του θεωρούνται πρωτοποριακά, συµβάλλοντας στην ακριβή καταγραφή µετεωρολογικών φαινοµένων, και χρησιµοποιούνται από τον Αµαζόνιο µέχρι την Ινδία και όλη την Ευρώπη.

Ξεκινώντας µε τα ηµεροµήνια, υπογραµµίζει: «Εχουν βάση, αλλά είναι εµπειρική. ∆εν βασίζονται σε επιστηµονικά δεδοµένα, µετρήσεις, µοντέλα. Έχουν την ίδια αξία µε τα ζώδια. ∆εν θα στηριζόµουν σε αυτά εάν η ζωή ή η επιχείρησή µου εξαρτιόταν από την πρόγνωση του καιρού. Για παράδειγµα, εάν ήµουν ορειβάτης ή αν διατηρούσα καλλιέργειες. Προφανώς θα ανέτρεχα σε προβλέψεις της ΕΜΥ. Βέβαια, η κλιµατική κρίση είναι παρούσα εδώ και πολλά χρόνια. Η έντασή της ξεπερνά τις επιστηµονικές προβλέψεις. ∆εν θα µπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα να δούµε σε βάθος χρόνου και στην Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόµενα, όπως τυφώνες. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, η αλόγιστη καύση υδρογονανθράκων έχουν αντίκτυπο στην ατµόσφαιρα. Η ολοένα και αυξανόµενη θερµοκρασία του πλανήτη, µέσω του φαινοµένου του θερµοκηπίου, επιφέρει αντίστοιχες -δραµατικές, συχνά- αλλαγές. Γι’ αυτό επιβάλλεται να λαµβάνονται και να τροποποιούνται -ανάλογα µε ό,τι καταδεικνύουν οι νεότερες µελέτες- προληπτικά µέτρα από την Πολιτεία».

Και οι σεισµοί; «∆εν επηρεάζονται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου. Έχουν να κάνουν µε το υπέδαφος, µε τις τεκτονικές πλάκες... Η πρόβλεψή τους δεν είναι εφικτή.

Μόνο κάποια λεπτά, το πολύ µία ώρα νωρίτερα. Οι σεισµολόγοι πιθανότατα γνωρίζουν ότι µια άλφα σεισµογενής περιοχή, βάσει στατιστικών µελετών, θα δώσει µεγάλο σεισµό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται πρόβλεψη. Αποτελεί στατιστικό δεδοµένο».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ «∆ΑΙΜΟΝΙΑ»

Και οι πληµµύρες που τρέµουµε, ιδίως µετά την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε τη χώρα και αυτό το καλοκαίρι; «∆εν συνιστούν φυσικό φαινόµενο, αλλά συνέπεια σφοδρών βροχοπτώσεων. Για την τελευταία καταστροφή που αντιµετωπίσαµε, εκ του αποτελέσµατος αποδείχθηκαν ελλειµµατικά τα υπάρχοντα αντιπληµµυρικά έργα. Οταν σχεδιάζεις ένα αντιπληµµυρικό έργο, όπως και έργα πυροπροστασίας, πρέπει να τα επι[1]καιροποιείς βάσει των νέων επιστηµονικών δεδοµένων, ώστε να αντεπεξέρχονται εµπράκτως στις καινούργιες προκλήσεις που αντιµετωπίζουµε λόγω της κλιµατικής κρίσης».

Σε τι συχνότητα εντονότερων καιρικών φαινοµένων, ωστόσο, αναφερόµαστε; Και, από την άλλη, µπορούµε να µιλάµε ακόµα για «εύκρατο» µεσογειακό κλίµα; «Το εύκρατο κλίµα υφίσταται και θα υφίσταται. Το ότι τείνει να µεταλλαχθεί σε τροπικό, όπως υποστηρίζουν ορισµένοι, δεν ισχύει - προς το παρόν. Αλλο θέµα όµως είναι η σφοδρότητα ακραίων φαινοµένων. Αυτή αναπόφευκτα θα αυξάνεται», απαντά κατηγορηµατικά ο κ. Γεωργούσης. «Βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, καύσωνες µεγάλης διάρκειας και έντασης θα αυξηθούν. Αρα, χρειάζεται να προετοιµαστούµε - ατοµικά και συλλογικά. Φέτος, είχαµε 30 µέρες καύσωνα. Και οι στρατηγικές που υιοθετούνται για αύξηση του τουρισµού επιβάλλεται να καταστούν περισσότερο ευέλικτες, να προσαρµοστούν σε συνθήκες υψηλότερων θερµοκρασιών. Οι δε υποδοµές κάθε χώρας πρέπει να µπορούν να αντεπεξέλθουν σε ακραία καιρικά φαινόµενα. Στη Βόρεια Γαλλία, για παράδειγµα, κλείνουν δύο γνωστά χιονοδροµικά κέντρα, καθώς δεν είναι βιώσιµα, λόγω της µικρής διάρκειας κι έντασης χιονοπτώσεων. Αντιλαµβάνεστε τις πολυεπίπεδες κοινωνικοοικονοµικές συνέπειες. Για την Ελλάδα, τώρα, η επένδυση -και µιλάµε για πολύ ακριβή- σε χιονοδροµικό κέντρο και το κόστος λειτουργίας του δεν το καθιστούν βιώσιµο επιχειρηµατικά µόνο µε έναν χειµώνα στα τέσσερα χρόνια. Αρα, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να επενδύσουν σε άλλα είδη τουρισµού ή να προσανατολιστούν σε άλλου είδους οικονοµικές δραστηριότητες».

Και τι τελικά να περιµένουµε τον χειµώνα για την Αττική αρχικά, αλλά και για ολόκληρη για τη χώρα; «∆εδοµένου ότι στην Αθήνα είναι θαµµένα τέσσερα ποτάµια, οτιδήποτε είναι πιθανό. Η Πολιτεία έχει και τα µέσα και τους ειδικούς να οχυρώσει την πόλη, όπως και όλη την επικράτεια». Οσο για τη σχέση της Raymetrics µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό ∆ιαστήµατος; «Της παρέχουµε επίγεια όργανα Lidar για ground truthing (επίγεια επαλήθευση) των µετεωρολογικών και ατµοσφαιρικών οργάνων που βρίσκονται στους δορυφόρους της ESA. Αλλιώς, για τη βαθµονόµηση και επικαιροποίηση των δορυφορικών δεδοµένων. Ετσι, τα δεδοµένα γίνονται πιο αξιόπιστα και, συνακόλουθα, οι µετεωρολογικές προβλέψεις».

Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 20/10