Με ιδιαίτερη προσοχή άκουσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα σοβαρά προβλήματα τα οποία σοβούν στον χώρο των ασθενών με διαβήτη στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων - Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο μερών, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη λειτουργίας και στελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων της χώρας μας, καθώς και της αναδιαμόρφωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε περισσότεροι γιατροί να λάβουν εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, καλύπτοντας έτσι πιο γρήγορα τις πανελλήνιες ανάγκες.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, και η Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γκόλφω Γεμιστού, διευκρίνισαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των Διαβητολογικών Κέντρων της χώρας μας παραμένει υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί, ενώ στις περιοχές από την Αλεξανδρούπολη έως τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Βόλο, Κοζάνη, Φλώρινα, Ξάνθη, κ.ά., δεν υπάρχουν καθόλου Διαβητολογικά Ιατρεία. Συνολικά, πλέον λειτουργούν με μέτρια στελέχωση λιγότερα από 30 Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία σε όλη τη χώρα, ενώ σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα ιατρεία Διαβητικού Ποδιού.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, άκουσε επισταμένα τα αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συμφώνησε πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Ειδικότερα, όσον αφορά στα Διαβητολογικά Κέντρα, ο ίδιος επισήμανε όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης Διαβητολογικών Κέντρων, αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους απ' όλες τις ειδικότητες που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως εξειδικευμένους ιατρούς στον Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και αγγειολόγο.

Επίσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Διαβητολογικών Κέντρων σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ για την Κρήτη ανέφερε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη και σωστή στελέχωση δυο Διαβητολογικών Κέντρων, ένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και ένα στο Νοσοκομείο των Χανίων.