Το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στο Εφετείο της Αθήνας στα γραφεία που στεγάζεται το Ποινικό Μητρώο και κατήγγειλε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριάνου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με την καταγγελία των δικαστικών υπαλλήλων, από την κατάρρευση-πτώση μεταλλικών ραφιών τύπου dexion καταπλακώθηκε ένας δικαστικός υπάλληλος και ένας εργαζόμενος μεταφορικής.

efetio_1
efetio_2
efetio_3
efetio_5


Ατύχημα στο Εφετείο Αθηνών: Θα ληφθούν καταθέσεις από παθόντες


Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών, Νικόλαο Μαργαρίτη, θα ληφθούν καταθέσεις από παθόντες, θα ζητηθούν έγγραφα από την Επιθεώρηση Εργασίας, θα ελεγχθούν σχετικά έγγραφα εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού στον χώρο που συνέβη το ατύχημα και θα αναζητηθεί εάν είχε γίνει οποιαδήποτε σχετική αναφορά-καταγγελία για πλημμέλειες στη συντήρηση του χώρου που πιθανώς να είχε εκδοθεί πριν από την κατάρρευση των ραφιών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Αθήνας, από το ατύχημα θα μπορούσε να υπάρχει νεκρός και επισημαίνεται ότι «το μέγεθος της επικινδυνότητας του συμβάντος αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η βοήθεια-παρέμβαση πολιτών και συναδέλφων που βρίσκονταν στον χώρο».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι λίγες ημέρες πριν «στις 23.10.2023 –κατά τυχαίο τρόπο, λόγω πτώσης τμήματος της ψευδοροφής στο ακροατήριο του Γ’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας– αποκαλύφθηκε μια ρωγμή στο κτίριο 2. Στο σημείο έσπευσαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μαζί με συναδέλφους του Τμήματος Προμηθειών και μηχανικός που βρισκόταν στον χώρο του Πρωτοδικείου για την εκτέλεση άλλου έργου. Ο μηχανικός βλέποντας τη ρωγμή ανέφερε: "Πρέπει να το δει στατικός". Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τον έλεγχο όλων των κτιρίων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι κόστος! Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουμε –επανειλημμένα– αναδείξει την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα πολλών κτιρίων, τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικό-τεχνική υποδομή κ.ά. Κι όμως, καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Με αφορμή το ατύχημα οι δικαστικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.