Την πλήρη ανατροπή σε μια στυγερή δολοφονία που συνέβη τον Απρίλιο του 2014 στην Κω έφερε η τυχαία σύλληψη ενός Πακιστανού στη Γερμανία. Για το άγριο έγκλημα με θύμα μια 43χρονη μητέρα τριών παιδιών από τη Ρουμανία, η οποία είχε βρεθεί κατακρεουργημένη στο μπάνιο του σπιτιού της, είχε συλληφθεί ο σύντροφός της, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα dimokratiki.gr, ο Πακιστανός είχε συλληφθεί τον Ιούλιο στη Γερμανία, όταν εισέβαλε σε κατάστημα με σκοπό τη ληστεία, και μεταξύ άλλων είχε ομολογήσει τη δολοφονία της 43χρονης στην Κω. Ο συγκεκριμένος έμενε στην ίδια πολυκατοικία με το θύμα κι εγκατέλειψε την Ελλάδα μία ημέρα μετά το έγκλημά του.

Διαβάστε ακόμα: Ανατροπή στη δολοφονία 43χρονης στην Κω: Ξεσπά ο 54χρονος που κατηγορήθηκε για το έγκλημα - "Έχω καταστραφεί από κάθε άποψη"

Ουδείς πίστεψε τον σύντροφο του θύματος της στυγερής δολοφονίας ότι ήταν αθώος

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα πειστήρια εις βάρος του 44χρονου τότε Γιάννη Ζότο, ενός εργάτη από την Αλβανία και συντρόφου της Aciu Flopjca-Aurica, ήταν ανύπαρκτα, ουδείς τον πίστεψε ότι ήταν αθώος, εκτός από τον εργοδότη του. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, τα μόνα επιβαρυντικά στοιχεία που του είχαν καταλογιστεί ήταν ότι ήταν... δεξιόχειρας, όπως ακριβώς και ο δολοφόνος, ενώ είχε βρεθεί και αίμα στο χέρι του. Επίσης, είχε βρεθεί στο δεξί χέρι και στο παντελόνι του θύματος γενετικό υλικό από άγνωστο άνδρα.

Μάταια ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να πείσει αστυνομικούς και δικαστές ότι απλώς είχε ακουμπήσει και ταρακουνήσει το θύμα σε μια αγωνιώδη προσπάθειά του να καταλάβει αν ήταν εν ζωή. Ο ίδιος, εξάλλου, είχε ατράνταχτο άλλοθι, καθώς την ώρα της δολοφονίας βρισκόταν στον φούρνο όπου εργαζόταν, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εργοδότης του, όπως και τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, τα οποία εντοπίστηκαν κατόπιν εορτής.

Ο Γιάννης είδε να κλείνει πίσω του η πόρτα της φυλακής και την οικογένειά του να καταστρέφεται κάτω από το στίγμα του «δολοφόνου», ενώ ήδη από τότε είχε υποδείξει στις Αρχές ως ύποπτο τον Πακιστανό που ζούσε στον πάνω όροφο και είχε εξαφανιστεί. Χάρη στις προσπάθειες της δικηγόρου του, Γιάννας Παναγοπούλου, που μελετώντας τα στοιχεία αποκάλυψε ένα παλαμικό αποτύπωμα αγνώστου άνδρα δίπλα από τη σορό, το οποίο, όπως προέκυψε, ανήκε στον πραγματικό δράστη της δολοφονίας, ο Γιάννης αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2018, με ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, έχοντας περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια έγκλειστος στις φυλακές.

Έφαγε ξύλο για να ομολογήσει

Η υπόθεση του 54χρονου εργάτη αποτελεί σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες στα ελληνικά χρονικά. Ωστόσο, ακόμα ένα μελανό σημείο στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι μετά τη σύλληψή του είχε ομολογήσει πως εκείνος δολοφόνησε τη σύντροφό του, μία ομολογία που πήρε πίσω στη συνέχεια, λέγοντας πως είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, κάτι που εννέα χρόνια μετά προκαλεί προβληματισμό για την τακτική που είχαν ακολουθήσει τότε οι Αρχές. Βαθιά ανακουφισμένος σήμερα, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Δεν έχετε ιδέα πόσο πολύ θα ήθελα να καθαρίσω το όνομά μου. Των παιδιών μου, των δικών μου. Δεν είναι εύκολο πράγμα να σε λένε δολοφόνο. Τώρα που έμαθα τι έγινε, είναι δικαίωση. Κάθε χρόνο είχα δικαστήρια. Έχω καταστραφεί από κάθε άποψη. Έλεγα πως δεν είμαι δολοφόνος. Δεν νομίζω να είναι ρατσιστικό το θέμα, ήταν ένας φόνος», ανέφερε ο 54χρονος Γιάννης στον Alpha.

Τα αποδεικτικά στοιχεία

Τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την dimokratiki.gr, ο υπαστυνόμος Β’ Μιχάλης Σπανάκης, επικεφαλής του γραφείου εγκληματολογικών ερευνών της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, παρέδωσε στη Διεύθυνση Ασφαλείας της Κω και από εκεί διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Κω στοιχεία από την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων (δακτυλοσκόπηση) που ελήφθησαν από το μπάνιο στο οποίο βρέθηκε νεκρή η άτυχη γυναίκα. Προέκυψε ότι δακτυλικά αποτυπώματα που ελήφθησαν από πλακάκια του μπάνιου ανήκουν με απόλυτη βεβαιότητα στον Πακιστανό, ο οποίος διέμενε με ομοεθνείς του στην ίδια πολυκατοικία.

Στην προηγούμενη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, που αναβλήθηκε για κρείσσονες αποδείξεις, ο αστυνομικός είχε επιπροσθέτως καταθέσει ότι δεν μπορεί το συγκεκριμένο έγκλημα να έγινε από τον κατηγορούμενο μέσα σε έξι λεπτά και συγκεκριμένα από τις 13:38 που αναχώρησε από την εργασία του και τις 13:44, όταν τηλεφώνησε για να ενημερώσει για το έγκλημα τις Αρχές.

Το δικαστήριο είχε παραγγείλει να εξεταστεί το υλικό από τις κάμερες του ζαχαροπλαστείου όπου εργαζόταν ο κατηγορούμενος μέχρι τον τόπο του εγκλήματος και περαιτέρω να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν σε κινητά τηλέφωνα.

Το χρονικό

Το άγριο έγκλημα, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, είχε σημειωθεί το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας 14 Απριλίου του 2014. Τρέμοντας, ο σύντροφος της γυναίκας, ο οποίος της τηλεφωνούσε και δεν απαντούσε, όταν αντίκρισε το μακάβριο θέαμα στο σπίτι της στο Πλατάνι, ενημέρωσε αμέσως το Αστυνομικό Τμήμα της Κω.

Όταν μετέβησαν οι αστυνομικοί, τους περίμενε ο 54χρονος, ο οποίος φώναζε: «Τη σφάξανε, ρε παιδιά, δεν μπορώ να το πιστέψω, ποιος το έκανε, ρε παιδιά»! Το πτώμα βρισκόταν σε ύπτια θέση, γυμνό από τη μέση και κάτω, ενώ έφερε τραύματα στα γεννητικά όργανα, στον λαιμό και στο στήθος. Το φονικό μαχαίρι ήταν κοπής ψωμιού, μήκους 31 εκατοστών, το οποίο βρέθηκε τοποθετημένο μέσα σε ποτήρι μαζί με άλλα πλυμένα μαχαιροπίρουνα και το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, έφερε πέριξ του σημείου στο οποίο ενώνεται η λάμα με τη χειρολαβή αποξηραμένο αίμα, καθώς και δερματικό ιστό στα δόντια του. Ο Γιάννης Ζότο καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2015 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, φυλάκισης τριών ετών και πέντε μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ. Μέσα στη φυλακή παρουσίασε προβλήματα καρδιάς.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime