Σε έξαρση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι κλοπές ελαιόκαρπου, την ώρα που η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει στα… ύψη. Το «κύμα» ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να τα προμηθευθούν.

Φυσικά, αυτό το… ανοδικό ράλι στις τιμές επηρεάζει άμεσα και το ελαιόλαδο. Το πιο υγιεινό από τα μαγειρικά λάδια είναι πλέον και το ακριβότερο, λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τις καλλιέργειες στον κόμβο παραγωγής του κόσμου, τη νότια Ευρώπη.

Ξηρασία, καύσωνες και πυρκαγιές σε βασικές χώρες παραγωγής έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τις συγκομιδές ελιών στον κόσμο για δεύτερη συνεχή χρονιά, οδηγώντας το κόστος του ελαιόλαδου στα… ύψη.

Διαβάστε ακόμα: Ελαιόλαδο: Πού θα φθάσει η τιμή του "πράσινου χρυσού" στο λίτρο και στον τενεκέ

Νάξος: Παραγωγός πούλησε 5 τόνους προπέρσινο λάδι για 30.000 ευρώ

«Υπήρχε παραγωγός στο νησί που είχε λάδι δύο ετών στα βαρέλια του και το πούλησε 6 ευρώ. Συγκεκριμένα, είχε πέντε τόνους και πληρώθηκε 30.000 ευρώ από έμπορο σε άλλο νησί. Σε κανονικές συνθήκες, το έδινε τσάμπα και δεν το έπαιρνε κανείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Οι κλοπές και οι περιπολίες υπό τον φόβο πλιάτσικου

Με… περιπολίες πραγματοποιείται φέτος η συγκομιδή της ελιάς στη Νάξο, αφού έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κλοπών του πολύτιμου καρπού! Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς όχι μονάχα του νησιού αλλά και άλλων περιοχών της επικράτειας βρίσκονται σε απόγνωση, «επιστρατεύοντας» μέχρι και την τεχνολογία (χρήση GPS), προκειμένου να προστατεύσουν τη σοδειά τους.

«Στο εργοστάσιό μας έχουμε κάμερες, είναι περιφραγμένο, έχουμε συναγερμό, έχουμε κανονίσει τις βραδινές ώρες που λείπουμε να έχουμε σεκιούριτι να φυλά τον καρπό», τόνισε o ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Ράπτης, μιλώντας στο MEGA.

Σε άλλη περίπτωση, ελαιοπαραγωγοί που δεν πρόλαβαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, αντίκρισαν μία θλιβερή εικόνα όταν έφθασαν στο κτήμα τους. Οι καρποί από τα ελαιόδεντρα είχαν εξαφανισθεί.

«Διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι σε ένα κτήμα βρήκα είκοσι ελιές ραβδισμένες. Τότε τα έχασα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό το πράγμα φαίνεται ότι έχει γίνει τρόπος ζωής για κάποιους», περιέγραψε ελαιοπαραγωγός από τα Φιλιατρά.

Σε χωριό λίγο έξω από τη Χαλκίδα οι δράστες άφησαν πίσω τους τα ελαιόπανα, με τα οποία ράβδισαν τους καρπούς από ελαιόδεντρα και εξαφανίσθηκαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Σύλληψη για νοθεία

Σε ένα χωριό των Σερρών οι Αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα ηλικίας 37 ετών που κυκλοφορούσε με 30 τενεκέδες ελαιόλαδου μέσα στο αυτοκίνητο. Πάντως, ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα πλεκτάνης μιας ηλικιωμένης γυναίκας.

«Αυτά τα βρήκα από μία γιαγιά σε ένα χωριό και τα πήρα. Τα πήρα για προσωπική μας χρήση για την οικογένεια και τα αδέλφια μου. Δεν τα πήρα για εμπόριο, να τα πουλήσω», υποστήριξε. Όμως, δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα αγόρασε από εκείνη.

«Της έδωσα εμπόρευμα για €300, είχα κάποια σεντόνια, είχα διάφορα πράγματα εγώ και της έδωσα κάποια, δηλαδή ανταλλάξαμε στην ουσία, της έδωσα και €50».

Στο χημείο αποκαλύφθηκε ότι οι τενεκέδες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του 37χρονου ήταν νοθευμένο ελαιόλαδο και ο άνδρας συνελήφθη.

«Το πήραμε εμείς για ελαιόλαδο και βγήκε τελικά σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες μέσα. Στο μάτι φαίνεται κανονικά, δεν έχει καμία διαφορά από το ελαιόλαδο. Ούτε στη γεύση μπορείς να το καταλάβεις. Πρέπει να το στείλεις σε κάποιο χημείο για να το καταλάβεις, με πολύ ειδική ανάλυση να το καταλάβεις ότι είναι νοθευμένο το λάδι», ανέφερε.

Το τελευταίο περιστατικό κλοπής εντοπίσθηκε στην Ξάνθη, όπου ένας επιτήδειος «τρύπωσε» μέσα σε ελαιώνα και μάζεψε συνολικά 620 κιλά ελιών από 32 ελαιόδεντρα.

Η ιδιοκτήτρια του ελαιώνα εντόπισε τον δράστη να έχει προχωρήσει στη συγκομιδή 620 κιλών ελιών, προκαλώντας και φθορές. Ο επιτήδειος συνελήφθη προχθές το πρωί (31/10) σε οικισμό της Ξάνθης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας.

Η παραπάνω ποσότητα των ελιών παραδόθηκε ξανά στην ιδιοκτήτρια του ελαιώνα, ενώ το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης διενεργεί την προανάκριση.

Συνεχείς έλεγχοι σε επτά πολυεθνικές εταιρείες για το περιθώριο κέρδους

«Η μία εταιρεία αφορά την πώληση ελαιόλαδου και όταν δούμε παραβιάσεις του πλαφόν, δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα», προανήγγειλε σήμερα (01/11) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Τον "τσάκωσαν" με δύο τενεκέδες λάδι, τους οποίους είχε κλέψει από διπλανό σπίτι

Στη Μεσσηνία συνελήφθη ένα άνδρας που κρατούσε δύο τενεκέδες λάδι, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας αστυνομικών τον σταμάτησαν και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει πώς βρέθηκαν στην κατοχή του.

Κατά τη διάρκεια περιπολίας που έκαναν δύο αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης εντόπισαν έναν άνδρα να αφαιρεί έναν τενεκέ λάδι από σπίτι στην πόλη της Μεσσηνίας.

Μετά την έρευνα που έκαναν, προέκυψε ότι ο ίδιος είχε αφαιρέσει ακόμα έναν τενεκέ λάδι, τον οποίο είχε κρύψει σε παρακείμενο χώρο, ενώ ύστερα και από καταγγελία που υπέβαλε στο τμήμα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, απεδείχθη ότι είχε κλέψει και ένα κινητό τηλέφωνο.

Όλα τα αντικείμενα που εκλάπησαν, βρέθηκαν και παραδόθηκαν στον ιδιοκτήτη, ενώ ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στις δικαστικές Αρχές, ώστε να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Τα "καπέλα" που προκαλούν "εκτίναξη" του κόστους 

Μετά τον ελαιοπαραγωγό, το λάδι περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους. Από εκεί τοποθετείται στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Μόλις μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100%-130%. Από 85 ευρώ πέρυσι και 120 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, σήμερα φθάνει να κοστίζει 170 ευρώ.

Διάθεση ελαιόλαδου με το… σταγονόμετρο στα σούπερ μάρκετ

Το υψηλό κόστος του ελαιόλαδου έφερε και τις πρώτες ελλείψεις στα ελληνικά ράφια. Ως αποτέλεσμα, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης ότι θέτει πλαφόν στην πώληση ελαιόλαδου από τα καταστήματά της.

Συγκεκριμένα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τόνισε προς τους πελάτες πως μπορούν να πάρουν μέχρι 3 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα τεσσάρων και πέντε λίτρων και έως 4 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα ενός και δύο λίτρων.

Προφανώς και αυτό δεν άρεσε στους καταναλωτές, που επισήμαναν ότι ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει αυτό που επιθυμεί και σε όποια ποσότητα επιθυμεί. Η έλλειψη, πάντως, αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές έτρεξαν να αγοράσουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούσαν πριν «εκτιναχθεί» ακόμη περισσότερο η τιμή.

Μέσα σε όλα, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και φαινόμενα νοθείας. Οι Αρχές δέσμευσαν ποσότητα 500 λίτρων νοθευμένου λαδιού, με τον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ να υποστηρίζει ότι βρέθηκε… μπλεγμένος, μιλώντας στο MEGA, καθώς αποφάσισε να πληρωθεί με ελαιόλαδο από έναν συνεργάτη του, ο οποίος δεν είχε χρήματα για να εξοφλήσει την οφειλή του.