Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που θα συνεχιστεί έως το απόγευμα της Κυριακής.

Το καιρικό σύστημα- που επηρεάζει ήδη με θυελλώδεις ανέμους τη χώρα και με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές- κινείται ανατολικά.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ:

Α.
Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από αύριο το απόγευμα.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Γ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου σήμερα στα κεντρικά και βόρεια και αύριο και στην υπόλοιπη χώρα.


Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια λόγω ισχυρών ανέμων

Ισχυροί άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια.

Ωστόσο από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια: Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται 

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτηκα Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Χιονισμένο το Νυμφαίο

Στα "λευκά" έχουν... ντυθεί αρκετές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με το Νυμφαίο να μοιάζει παραμυθένιο, με την ολόλευκη εικόνα από το χιόνι να εντυπωσιάζει.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, εξάλλου, η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν πολύ κρύο και παγεροί βοριάδες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολύ ψυχρή αέρια μάζα η οποία έχει αρχίσει να κατηφορίζει από τη βόρεια Ευρώπη και στη χώρα μας, ήδη από την Παρασκευή. Το χιόνι στο Νυμφαίο στρώθηκε στις οροφές των σπιτιών, στους δρόμους και στις πλατείες, δημιουργώντας ένα πανέμορφο τοπίο.

Στα λευκά έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα επίσης το Πισοδέρι Φλώρινας αλλά και άλλα ορεινά σημεία της Δυτικής Μακεδονίας.

____________2023-11-18__10_09_39___
____________2023-11-18__10_10_06___
____________2023-11-18__10_25_09___
____________2023-11-18__10_25_19___

Πηγή φωτογραφιών: e-ptolemeos.gr

Λάρισα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Κίσσαβο

Σε καθαρά χειμωνιάτικο σκηνικό βρίσκεται ο καιρός το πρωί του Σαββάτου.

Στη Λάρισα βρέχει κατά διαστήματα, ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους στα γύρω ορεινά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Σελήνης, από τη Σπηλιά Κισσάβου, όπου είναι εμφανές ότι οι κορυφές του βουνού έχουν «ντυθεί» στα λευκά.

Πλέον, όλα δείχνουν πως οι θερμοκρασίες των επόμενων ημερών – αρχής γενομένης από την Κυριακή - θα είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές των τελευταίων 24ωρων.

kissavos