Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε ως ουσία αβάσιμη την αγωγή της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που αξίωνε αποζημίωση συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η οικογένεια του 33χρονου εκλιπόντα επιρρίπτει ευθύνες στους αστυνομικούς, αλλά και στο διασώστη του ΕΚΑΒ, καθώς ισχυρίζεται πως εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, επιβαρύνοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ζακ, όταν ξυλοκοπήθηκε ανηλεώς από τον καταστηματάρχη του καταστήματος στο οποίο βρέθηκε, αλλά και από ένα μεσίτη. Οι γονείς και τα αδέλφια του αδικοχαμένου Ζακ υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί άσκησαν υπερβολική βία κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ενώ στο διασώστη του ΕΚΑΒ προσάπτουν πως δεν προσέφερε προνοσοκομειακή φροντίδα στο θύμα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι αστυνομικοί δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρου σωματικής βλάβης, αποδίδοντας την ευθύνη για την πρόκληση σωματικής βλάβης στους δύο άνδρες που ποδοπάτησαν τον άτυχο 33χρονο. «[…] Οιαστυνομικοί προέβησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμένα, ώστε “να τον καθηλώσουν στο έδαφος για να επιτύχουν τη δέσμευσή του”, εκτελώντας το έργο που τους είχε ανατεθεί» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του δικαστηρίου, ενώ για το διασώστη σημειώνει πως «[…] δεν διέκοψε την παροχή βοήθειας από δική του ευθύνη, αλλά λόγω του γυαλιού που ο πληγείς κράδαινε στα χέρια του». Σημειώνεται πως τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται η δίκη των δύο καταδικασθέντων σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο.

Δημοσιεύτηκε στην Ontime