Η Παναγία, διαχρονική εικόνα της Μητρότητας σκέποι τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αναφέρει στο μήνυμά του ο Νίκος Δένδιας στην ημερήσια διαταγή του για την Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων. «Το έργο που παράγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις γεννά και προσφέρει το αγαθό της Εθνικής Ασφάλειας έναντι εξωτερικών απειλών. Είναι έργο άρρηκτα συνδεδεμένο και συνυφασμένο με την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της Ελλάδος και του κάθε Έλληνα πολίτη», τονίζει μεταξύ άλλων ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρει στην Ημερήσια Διαταγή του για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (21η Νοεμβρίου 2023):
«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
Σήμερα, γιορτάζουμε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με υπερηφάνεια. Με ευγνωμοσύνη.

Η 21η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα λαμπρής Γιορτής.
Η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, Υπερμάχου Στρατηγού.
Η σημερινή γιορτή τιμά όσους υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας.

Τιμά και όσους αφυπηρέτησαν αφού επετέλεσαν το έντιμο καθήκον τους.

Τιμά όσους χάθηκαν στην εκτέλεση αυτού του καθήκοντος.

Υπηρετώντας το τιμιώτερο, το σεμνώτερο, το αγιώτερο, το εν μείζονι μοίρα παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις, την Πατρίδα.

Στην εποχή όπου οι προκλήσεις ασφαλείας εξελίσσονται, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στοιχεία της εθνικής μας συγκρότησης.
Αποτελούν σύμβολο Εθνικής παρουσίας και επιβίωσης.
Διαμηνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της.
Να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της Δικαιώματα.
Να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Πέρα από τον στρατιωτικό τους ρόλο, η κοινωνική συνεισφορά και το ανθρωπιστικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Για να υπηρετηθούν τα ανωτέρω πρέπει βέβαια να ενσωματωθούν τα διδάγματα που προκύπτουν από τους πολέμους του 21ου αιώνα, και τις περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουμε υποστεί.
Σε αυτό θα προχωρήσουμε.
Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,
Αισθανόμαστε υπερηφάνεια. Για την αφοσίωση, το θάρρος, το πνεύμα αυταπάρνησης και την ανθεκτικότητά σας.

Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τον ρόλο σας.

Φρουροί της Πατρίδας. Υποστηρικτές της κοινωνίας στις δύσκολες στιγμές.

Σας αγκαλιάζει.

Με αγάπη.

Σας τιμά.

Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του.
Η Παναγία, διαχρονική εικόνα της Μητρότητας σκέποι τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειές σας Υγεία, Πρόοδο και Προκοπή.
Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ζήτω το Έθνος».

Δαβάστε ακόμα: Έκθεση Ενόπλων Δυνάμεων στον Σταθμό του Μετρό "Σύνταγμα", στο Πλαίσιο Εορτασμού της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων

Μπορείτε να δείτε την ημερήσια διαταγή του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια εδώ

Ολόκληρο το κείμενο της διαταγής του στρατηγού ΓΓΕΘΑ

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα που η Εκκλησία μας γιορτάζει με λαμπρότητα τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και Μεγάλης Προστάτιδος των Ελληνικών Όπλων, σήμερα είναι που όρισε η Ελληνική Πολιτεία να γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της, να γιορτάζουν οι ακοίμητοι Φρουροί της Πατρίδος στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα που φυλάττουν και διασφαλίζουν νυχθημερόν την ακεραιότητα της Ελλάδος.

Κι αυτό το έκανε η Ελληνική Πολιτεία διότι η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στους αγώνες του Έθνους για την επιβίωση και την ευημερία του είναι ανεκτίμητη, διαρκής και αέναη μεταφραζόμενη σε αιματηρούς αγώνες, ανείπωτες θυσίες και στιγμές μεγαλείου και δόξας που διαμόρφωσαν μια παράδοση πολεμικής αρετής με ανυπέρβλητο ιστορικό βάθος και μεγαλειώδες μέγεθος.

Μια πολεμική αρετή που την εξύμνησε ο Όμηρος στην Ιλιάδα του.

Μια αρετή που γέννησε Μαραθωνομάχους, Σαλαμινομάχους και προμάχους των Θερμοπυλών και των Πλαταιών.

Μια αρετή που γέννησε τους ηρωικούς Ιερολοχίτες του Επαμεινώνδα και του Πελοπίδα, και συγκρότησε τις αήττητες μακεδονικές φάλαγγες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις ηπειρώτικες στρατιές του βασιλιά Πύρρου.

Μια πολεμική αρετή που θα την ξαναβρούμε αναλλοίωτη στους στρατηλάτες Αυτοκράτορες, τους μεγάλους Στρατηγούς και τους αγέρωχους Ακρίτες του Βυζαντίου.

Μια αρετή που διατηρήθηκε ζωντανή κι αδούλωτη απ’ τους κλεφταρματωλούς επί Τουρκοκρατίας.

Μια αρετή που έφτασε στο αποκορύφωμά της, στο απώγειό της, στη μεγαλειώδη υπέρλαμπρη έκρηξη του Έθνους με τους αγέρωχους Αγωνιστές του 1821, τους Οπλαρχηγούς, τους Καπεταναίους, τους Ναυάρχους και τους Πυρπολητές που έφεραν στο Έθνος την πολυπόθητη Λευτεριά του.

Η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων πολεμιστών δεν σταμάτησε άλλωστε να αγωνίζεται για την Πατρίδα κατά το μεγαλύτερο μέρος του προηγουμένου αιώνα.

Ακόμα και μετά το βιαστικό κι απροετοίμαστο 1897, η Ιστορία τους είδε να βγαίνουν νικητές και γεμάτοι αυτοπεποίθηση από τις μάχες του Μακεδονικού Αγώνα και να εισέρχονται στα πεδία των μαχών των Βαλκανικών Πολέμων με ασυγκράτητη ορμή, σθένος και πίστη.

Τους θαύμασε να υπερφαλαγγίζουν τις δυνάμεις των Οθωμανών στο Σαραντάπορο, να τις κατανικούν στη λίμνη των Γιαννιτσών και να εισέρχονται θριαμβευτές στη Θεσσαλονίκη μας, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου!

Τους καμάρωσε να κατατροπώνουν τον τουρκικό στόλο στην Έλλη και στη Λήμνο και να απελευθερώνουν το ένα μετά το άλλο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επιβάλλοντας την ναυτική ισχύ του Έθνους!

Τους είδε να προελαύνουν στο Μπιζάνι και να απελευθερώνουν τα Γιάννενα μαζί με την Βόρειο Ήπειρο.

Τους είδε να τρέπουν σε φυγή τα βουλγαρικά στρατεύματα στην μάχη του Κιλκίς – Λαχανά, να πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη στην Δοΐράνη και να συνεχίζουν ασταμάτητοι προς τα Στενά της Κρέσνας.

Η ώρα της παγκόσμιας αναγνώρισης σήμαινε στο Σκρα, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Έλληνες κατέπληξαν τους πάντες για ακόμα μια φορά με την ορμητικότητά τους στο πεδίο της μάχης.
Λίγο αργότερα θα κυνηγήσουν, θα κυνηγήσουμε το εθνικό όνειρο στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στην Ιωνία και στην Μικρά Ασία, θα διαβούν τον Σαγγάριο ποταμό και θα υψώσουν την Ελληνική σημαία στο αιματοβαμμένο Κάλε Γκρότο.

Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, είμαστε υπερήφανοι για την αντοχή, την ανδρεία, την τόλμη, τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την καρτερία και την μεγάλη πολεμική αρετή τους, που την επιβεβαίωσαν με τον πλέον περίτρανο τρόπο δύο δεκαετίες αργότερα, όταν, ανατρέποντας κάθε πρόβλεψη, απέκρουαν με απαράμιλλο πολεμικό σθένος τις επίλεκτες ιταλικές Μεραρχίες «πάνω εκεί στης Πίνδου μας τις κορφές», για να τις καταδιώξουν βαθιά μες στο αλβανικό έδαφος, απελευθερώνοντας για δεύτερη φορά την Βόρειο Ήπειρο.

Και συνέχισαν να καταθέτουν τα διαπιστευτήρια της πολεμικής αξίας τους αλλά και της αδάμαστης Ελληνικής ψυχής τους στα Οχυρά της γραμμής ΜΕΤΑΞΑ στην Μακεδονία μας και μετά στην Μάχη της Κρήτης, στο Ελ Αλαμέιν, στο Ρίμινι και στο ένδοξο Αντιτορπιλλικό ΑΔΡΙΑΣ, με τους Ιερολοχίτες του Χριστόδουλου Τσιγάντε και τους θρυλικούς Λοκατζήδες του Ανδρέα Καλλίνσκη να οικοδομούν τις ηρωικές παραδόσεις των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.
Ακολούθησε η πολεμική δράση του Εκστρατευτικού Σώματος της Ελλάδος στη μακρινή Κορέα, όπου διαπρέψαμε και πάλι στα παγωμένα υψώματα και στους ουρανούς γύρω από τον 38ο Παράλληλο.

Ενώ λίγο αργότερα υπερασπιστήκαμε με το αίμα μας, το «όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόδοξον και το ομότροπον» στην μαρτυρική Κύπρο, επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν τον Ελληνισμό της Μητρόπολης με τον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς και στις καλές και στις κακές στιγμές της Ιστορίας. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς γιατί εξ αιτίας αυτών υπάρχουμε εμείς σήμερα.
Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Είμαστε πραγματικά τυχεροί, πραγματικά τυχεροί κι ευλογημένοι όλοι εμείς οι νεότεροι που προερχόμεθα από τέτοιους ανθρώπους.

Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να ανατρέξουμε σε τόσο βαθιές δυνατές κι ακλόνητες ρίζες.

Είμαστε ευλογημένοι που στηριζόμεθα σε τέτοιες ηρωικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, που μπορούμε να πιούμε και να ξεδιψάσουμε από τέτοια μεθυστικά νάματα.

Οι προκάτοχοί μας εν Όπλοις όταν ήρθε η ώρα και η ιστορική στιγμή συνέτριψαν ιδεολογήματα και αναθεωρητισμούς, τσάκισαν ολόκληρες αυτοκρατορίες, κατέπληξαν την ανθρωπότητα με την ανδρεία τους κι έκαναν τη λέξη «Έλληνας» συνώνυμο της αυταπάρνησης και της τόλμης και του αγώνα «υπέρ βωμών και εστιών».
Οι αγώνες που έδωσαν τότε φωτίζουν καθαρά ξεκάθαρα τη Λεωφόρο της Τιμής και του Χρέους που πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε, αν το κάλεσμα της Ιστορίας το ορίσει έτσι.

Η Λεωφόρος αυτή ο δρόμος αυτός είναι ανηφορικός δύσκολος και δύσβατος από τώρα, από τον καιρό της ειρήνης, καθώς περιλαμβάνει όλα εκείνα που επιτάσσει η σκληρή «προς πόλεμον προπαρασκευή».
Είναι σκληρός και δύσκολος γιατί απαιτεί συνεχείς ασκήσεις, πορείες, πλόες, πτήσεις, βολές, υπηρεσίες, βάρδιες, επιφυλακές και όλες εκείνες τις δραστηριότητες που διασφαλίζουν την ετοιμότητά μας για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση μέρα και νύχτα, 365 ημέρες τον χρόνο, απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή.
Ακοίμητοι Φρουροί…
Ακοίμητοι Φύλακες…

Αυτήν την ανηφορική Οδό πορευόμαστε όλοι όσοι ανήκουμε στην μεγάλη και τιμημένη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρετώντας πρόθυμα, πιστά, ταπεινά, καρτερικά και αθόρυβα, με τιμή και υπερηφάνεια την Πατρίδα.
Το έργο που παράγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανυπέρβλητο, είναι μοναδικό. Είναι έργο που γεννά και προσφέρει το αγαθό της Εθνικής Ασφάλειας έναντι εξωτερικών απειλών. Είναι έργο άρρηκτα συνδεδεμένο και συνυφασμένο με την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της Ελλάδος και του κάθε Έλληνα πολίτη.

Με πολύ σκληρή δουλειά, μόχθο, ιδρώτα, κόπο, αλλά και με αίμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετωπίσαμε πολλές και πολύ σοβαρές κρίσεις, κάνοντας αυτό που μόλις προείπα, ενώ ταυτόχρονα, λειτουργώντας μεθοδικά και με σχέδιο, θωρακίσαμε ακόμα περισσότερο την Πατρίδα με την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, διασφαλίζοντας και εκσυγχρονίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτά που ήδη έχουμε, με την ορθολογική αναδιοργάνωση των δομών μας, με την αναβάθμιση των υποδομών μας σε περιοχές αυξημένης στρατηγικής σημασίας όπως είναι η Κρήτη και η Αλεξανδρούπολη με σχεδιασμό νέων ναυστάθμων και πολεμικών αεροδρομίων με την πρόσληψη στελεχών, με την αναβάθμιση των υφισταμένων και την οικοδόμηση νέων συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας, με σχεδόν όλους τους Βαλκανίους γείτονές μας, αλλά και με σημαντικές Αραβικές Χώρες όπως και με το Ισραήλ, φυσικά και βεβαίως με τους στρατηγικούς εταίρους μας, τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, και χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας, σταθήκαμε με απαράμιλλη συνέπεια στο πλευρό της Ελληνικής κοινωνίας, όπως έκαναν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε είδους θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και στην πανδημία. Κανείς Έλληνας δεν θα ξεχάσει τα φιλικά και χαμογελαστά πρόσωπα του προσωπικού μας στην πρώτη γραμμή στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργήσαμε την περίοδο του COVID. Όπου και όποτε μας χρειάστηκε η Πατρίδα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τη φύση των γεγονότων είμασταν, είμαστε και θα είμαστε εκεί.
Για αυτό και θέλω ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τον κάθε έναν και την κάθε μία από εσάς ξεχωριστά.

Να σας ευχαριστήσω, γιατί εκτελείτε με απόλυτη πίστη και απαράμιλλη αφοσίωση την ιερή αποστολή σας, όπως ταιριάζει άλλωστε και όπως πρέπει σε Έλληνες στρατιωτικούς, παντού όπου υπηρετείτε, στα πυροβόλα, στα άρματα, στα Κέντρα Επιχειρήσεων, στα φυλάκια, στα πολεμικά πλοία, στα υποβρύχια, στα πιλοτήρια, στα ραντάρ και σε όλες τις επάλξεις, τους βράχους και τις θέσεις σας, από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο και από το Ορμένιο ως τη Γαύδο.
Θέλω όμως επιπλέον να ευχαριστήσω θερμά και μέσα από την καρδιά μου και τα μέλη των οικογενειών σας, για την υπομονή και την καρτερία που δείχνουν απέναντι στις ιδιομορφίες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του στρατιωτικού επαγγέλματος, καθώς και για την στήριξη που σας προσφέρουν, ώστε να είστε σε θέση να εκτελείτε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τη δύσκολη και πολύ απαιτητική αποστολή σας.
Και θέλω να τονίζω με έμφαση, ότι σε μια χρονική περίοδο μεγάλης αστάθειας, σφοδρών συγκρούσεων και έντονων διεθνών ανακατατάξεων, σε μια χρονική συγκυρία που ο αγώνας «υπέρ βωμών και εστιών» καθίσταται υπαρξιακός για ολόκληρα Έθνη, ο αμυντικός πυλώνας του δικού μας Έθνους, το σκληρό κέλυφος της Πατρίδας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της, διασφαλίζουν απόλυτα την εθνική κυριαρχία, υψώνοντας τείχη ισχυρής αποτροπής σε ξηρά, θάλασσα και αέρα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, όντας έτοιμες από πάντα και για πάντα να επιβάλουν τη βούληση του Έθνους αν η περίσταση το απαιτήσει.
Είμαστε έτοιμοι και αντικρίζουμε την μοίρα μας κατάματα, με πίστη αλλά και με αποφασιστικότητα, με θάρρος και με σύνεση, παραμένοντας ακλόνητοι στις θέσεις μας επί των επάλξεων, έτοιμοι να τιμήσουμε τα Όπλα τα Ιερά, όπως περιμένει και απαιτεί από εμάς η Ιστορία, το Έθνος και οι πρόγονοί μας, αλλά και ο Ελληνικός λαός, ώστε όποτε χρειαστεί, να προστατεύσουμε την Πατρίδα.
Αυτήν την μοναδική Πατρίδα, που είναι ότι το αγιότερον, το πλέον σεβαστό και ότι πολυτιμότερο έχουμε, όπως ακριβώς το έγραψε πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια ο Πλάτωνας, σε αυτά εδώ τα μέρη που ζούμε και εμείς σήμερα:

«Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων
τιμιώτερον ἐστίν Πατρὶς,
καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον
καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ
καὶ παρὰ Θεοῖς
καὶ παρ᾿ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι»

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,
αυτή ακριβώς είναι η παρακαταθήκη μας,
αυτή ακριβώς είναι η ιερή κληρονομιά μας,
αυτή ακριβώς είναι η Μοίρα μας.

Να είμαστε οι Ακοίμητοι Φρουροί της Πατρίδος και του Έθνους!

Χρόνια πολλά σε όλους σας!!!

Η Παναγία μαζύ σας.

Ζήτω το Έθνος!!!

Ζήτωσαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις!!!

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος