Κοπάδια από «αδέσποτες» κατσίκες καταστρέφουν περιουσίες στην Ιεράπετρα. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι σε Κάτω Χωριό, Καλαμαύκα και Άγιο Ιωάννη αποφάσισαν να οργανωθούν και συγκέντρωσαν υπογραφές προκειμένου να σταματήσουν την καταστροφή που συντελείται από τα «αδέσποτα» κοπάδια σε κάθε ελεύθερη ή περιφραγμένη ιδιοκτησία.


Σοκ και αγανάκτηση από τους πολίτες 

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου, όταν κατσίκες μπήκαν στο εξοχικό του συνταξιούχου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού κ. Νίκου Κουγιουμουτζάκη και διέλυσαν τα πάντα.

Δείτε το βίντεο


«Το πρωί της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου, υποχρεώθηκα να καταθέσω μήνυση στο Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, γιατί το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη οι αδέσποτες αίγες, μπήκαν στο επαρκώς περιφραγμένο σπίτι μου στη Θρύπτη και κατέστρεψαν όλα όσα προσπαθώ να φτιάξω μέσα στην περιουσία μου τα τελευταία 3 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή μου από το Εμπορικό Ναυτικό. Εκεί στο υπέροχο τοπίο και στις ομορφιές της Θρύπτης αποφάσισα να φτιάξω το αραξοβόλι μου, να φυτέψω διάφορα φρουτόδεντρα και λαχανικά για το σπίτι το δικό μου και των παιδιών μου. Πριν πάω να χτίσω εκεί στη Θρύπτη, ήξερα ότι υπήρχαν προβλήματα με τα αδέσποτα κοπάδια των αιγοπροβάτων που λυμαίνονται την περιοχή. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω πολύ καλές περιφράξεις κρατώντας τα κοπάδια έξω από το σπίτι και τον κήπο μου», αναφέρει στο neakriti.gr.



Παράλληλα συμπληρώνει: «Όταν είδα το υλικό από τις κάμερες που έχω βάλει για να προσέχω την περιουσία μου, ένοιωσα το στομάχι μου να σφίγγεται και να πηγαίνει πίσω στην πλάτη μου από το σοκ και την αγανάκτηση. Οι κατσίκες κατάφεραν να πηδήξουν από τα ψηλά συρματοπλέγματα πατώντας και σπάζοντας μια μικρή αποθήκη που έχω φτιάξει δίπλα από την είσοδο, καταστρέφοντας με την άνεση τους οτιδήποτε πράσινο είχα φυτέψει. Δυστυχώς δεν υπήρχε κοντά τους κανένας βοσκός για να τις αποτρέψει να μπουν στην περιουσία μου και αυτό μου δείχνει ότι ήταν αδέσποτες».

«Μου κατέστρεψαν το όνειρο ζωής που έκανα όσα χρόνια ταξίδευα στις φουρτουνιασμένες θάλασσες. Ήθελα πάντα να φτιάξω στο βουνό ένα μικρό σπιτάκι, να φυτέψω το μποστάνι μου και να έρχομαι να αναπνέω καθαρό οξυγόνο. Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι εδώ στα βουνά μας επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Ζήτησα από τις Αρχές στις οποίες απευθύνθηκα να εφαρμόσουν το νόμο και να στείλουν στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιος κτηνοτρόφους. Στην Ασφάλεια παρέδωσα όλο το οπτικοακουστικό υλικό που έχω στη διάθεσή μου. Παράλληλα θέλω να βοηθήσω να συγκροτηθεί η ομάδα των θυμάτων κατά της κτηνοτροφικής ασυδοσίας, ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα», αναφέρει στο neakriti.gr, ο καπετάνιος, Νίκος Κουγιουμουτζάκης, που έχει εργαστεί σε όλες τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας.

Δείτε το βίντεο

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Αρωγός και συμπαραστάτης των θυμάτων της κτηνοτροφικής ασυδοσίας δήλωσε από την πρώτη στιγμή ο κτηνίατρος και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Σπυριδακης.

«Η αδεσποτία των αιγοπροβάτων σε ολόκληρη την Ιεράπετρα, έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Ενώ στην αρχή είχαμε έναν - δύο κτηνοτρόφους με παρατακτικές συμπεριφορές, τώρα βλέπουμε ότι αυτούς τους ασύδοτους έχουν αρχίσει και τους ακολουθούν κατά πόδας και οι υπόλοιποι. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και τα θύματα αποφάσισαν να συγκροτηθούν σε ομάδα για να αντιμετωπίσουν από κοινού το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Έχουν ξεκινήσει ήδη στο Κάτω Χωριό, στην Καλαμαύκα και στον Άγιο Ιωάννη να συγκεντρώνουν υπογραφές ενώ είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και τα άλλα χωριά της Ιεράπετρας», είπε στο neakriti.gr, ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Δεν αποκλείεται τα θύματα να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα της Διοικητικής αποβολής και του εκτοπισμού από την περιοχή συγκεκριμένων κτηνοτροφικών οικογενειών, που έχουν πάρα πολλές καταγγελίες και καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις για αγροζημιές. Υπάρχει δεδικασμένο από το 1997 όταν η τότε κοινότητα Κάτω Χωριού είχε καταφέρει με δικαστικές αποφάσεις να εκτοπίσει κτηνοτρόφους με καταγωγή από τη Βιάννο που είχαν παραβατικές συμπεριφορές και είχαν γίνει πάρα πολλές σχετικές μηνύσεις σε βάρος τους.