Ο συνταγματολόγος και γνωστός συγγραφέας, Ξενοφών Κοντιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε ως "παράξενη" και "ακατάστατη" τη συζήτηση κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Φαινόμενο Κασσελάκη. Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας» όπου και παρευρέθηκε και μίλησε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κύριος Λιάκος αλλά και εγώ βάζαμε τα θέματα σε μία, θα έλεγα, πιο επιστημονική βάση. Αυτός πάλι επαναλάμβανε – κατά τη γνώμη μου – αυτό το οποίο είναι το βασικό του αφήγημα, το οποίο βασίζεται περισσότερο στην βιογραφική του παρουσίαση και λιγότερο σε πολιτικές θέσεις» πρόσθεσε αναφερόμενος στο πάνελ των τριών ανδρών.

«Ο λόγος του δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από αυτό το εκλογικό αστραπιαίο επικοινωνιακό πόλεμο και παραμένει καθηλωμένος σε κάποια κλισέ τα οποία σιγά σιγά ξεφτίζουν», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ υπογράμμισε την προσωπική του εκτίμηση ότι «αυτά που λέει τα πιστεύει. Το γεγονός ότι πιστεύει αυτά που λέει, δε σημαίνει όμως ότι αυτά μπορεί να τα πιστέψουν και οι υπόλοιποι. Υπό την έννοια ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να παρουσιάσει κανείς μια επικοινωνιακή εικόνα, ένα βιογραφικό – όσο και αν σε συνθήκες μεταπολίτευσης αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική σκηνή – χρειάζεται κάτι βαθύτερο, χρειάζεται μια μάχη ιδεών, χρειάζεται κάτι περισσότερο από έναν λόγο ο οποίος με βολονταριστικό τρόπο δηλώνει ότι σκοπεύει να τα αλλάξει όλα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη «η πρόσκληση για την παρουσία του κ. Κασσελάκη ήταν από την πλευρά μας και θεωρήσαμε ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε την εκτίμηση του ίδιου για το πώς μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Για το πώς έγραψε το βιβλίο τόσο γρήγορα

«Όλο το υλικό, αν θέλετε το θεωρητικό υπόβαθρο, το οποίο αφορά την κατασκευή μιας περσόνας, τη μετα-δημοκρατία, τις εξέλιξεις στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ήδη στα συρτάρια του γραφείου μου.

Υπό αυτή την έννοια προσάρμοσα μια συζήτηση η οποία γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη μετα-πολιτική, για τις μεταμορφώσεις των κομμάτων, για πάρα πολλά ζητήματα που απασχολούν και το συνταγματικό δίκαιο, την πολιτική επιστήμη και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο και τα προσάρμοσα σε αυτό το οποίο αποκλήθηκε – όχι από μένα για πρώτη φορά – το «φαινόμενο Κασσελάκη», δηλαδή πώς ένας άγνωστος εμφανίζεται σχεδόν από το πουθενά και μέσα σε τρεις τέσσερις εβδομάδες, γίνεται αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον και επιστημονικά και πολιτικά και όταν είδα μπροστά μου μια ολόκληρη θεωρία να αποκτά σάρκα και οστά, κάθισα και το έγραψα.

Αυτό που προσπαθώ να κάνω στο βιβλίο δεν είναι να υποτιμήσω την πολιτική διαδρομή που θα έχει ο κύριος Κασσελάκης, ούτε έχει καμία σημασία αν ο κ. Κασσελάκης γίνει πρωθυπουργός ή αν φύγει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες επειδή θα αποτύχει πολιτικά, δημοσκοπικά ή στις ευρωεκλογές. Το βιβλίο αυτό και σήμερα να το έγραφα, πάλι τα ίδια θα έπρεπε να γράψω δηλαδή πώς μέσα σε εκείνο το πολύ πυκνό πολιτικό χρόνο, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καμία προηγούμενη επαφή με την Ελλάδα και με την ελληνική πολιτική σκηνή, λείπει για 21 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Όχι να δούμε σήμερα πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Το πώς εξελίχθηκαν σήμερα τα πράγματα μπορεί κανείς να το διαβάσει και μέσα από τα συμπεράσματα ή αν θέλετε της προσέγγισης του βιβλίου για να καταλάβει κανείς πόσο μεσσιανισμός τον οποίο εκφράζει ο κ. Κασελάκης ή αυτό το προσωπείο ή αυτά τα δεδομένα της μετα-δημοκρατίας επηρεάζουν και τη σημερινή του πορεία, η οποία είναι καθοδική θα έλεγα, δηλαδή έχει μια εσωκομματική σύγκρουση, μια διάσπαση, κακές δημοσκοπήσεις, κάποιες εκτιμήσεις ως προς την καταλληλότητα του ίδιου ως πρωθυπουργού. Όλα αυτά είναι δεδομένα τα οποία μπορεί κανείς ενδεχομένως να τα προβλέψει διαβάζοντας το βιβλίο.


Το «φαινόμενο Κασσελάκη» και στις δημοσκοπήσεις

Την καθοδική πορεία του Στέφανου Κασσελάκη επιβεβαίωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως το ενδιαφέρον είναι «ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όταν έχουμε εκλογή νέου αρχηγού, αυτό που παρατηρούμε είναι αύξηση των ποσοστών του κόμματος δημοσκοπικά και αύξηση της δημοτικότητας του νέου αρχηγού. Το είδαμε και στην περίπτωση του κυρίου Τσίπρα όταν εξελέγη στον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Ανδρουλάκη, της Φ. Γεννηματά, ακόμα και του κυρίου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία» προσθέτοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή «παρακολουθούμε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή μια πτωτική πορεία και στη δημοτικότητα του κ. Κασσελάκη, που σήμερα καταγράφεται στο 23% – χαμηλή δημοτικότητα για ένα πρωτοεμφανιζόμενο πρόσωπο με τέτοια χαρακτηριστικά – , τα πρώτα δείγματα γραφής του αξιολογούνται από το 18% μόνο θετικά και από τη συντριπτική πλειοψηφία αρνητικά, σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες μόνο ένα 17% του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι τα πάει καλύτερα, ενώ η πλειοψηφία λέει ότι τα πηγαίνει χειρότερα, εντυπωσιακό είναι ότι στην ερώτηση του ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο, συγκεντρώνει μόλις το 6,7% – κάτω από τους Κουτσούμπα και Ανδρουλάκη, σχεδόν το ίδιο με τον κ. Βελόπουλο και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι αμφισβητείται και η βασική του υπόσχεση, που ήταν ότι θα νικήσει τον κύριο Μητσοτάκη».

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεράκης τόνισε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απευθύνθηκε ευρύτερα στην κοινωνία. Ήταν ένα συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, το σώμα που πήγε να ψηφίσει, ούτε καν το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Από ένα μικρό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που πήγε να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές και από εκεί πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι των ψήφων» ενώ πρόσθεσε πως «η αμφισβήτηση και η αμφιβολία απέναντι στο πρόσωπο του κυρίου Κασσελάκη εμφανίζεται και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές είναι χωρισμένοι στη μέση. Οι μισοί τον αξιολογούν θετικά και οι μισοί στέκονται απέναντί του. Ακόμα αμφισβητείται και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ το κατά πόσο μπορεί να κερδίσει το Μητσοτάκη, μόλις το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές».

Σημαντική υποσημείωση του κ. Γεράκη ήταν πως δεν μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι όσοι επέλεξαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κασσελάκη, ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί είχαμε και ένα 40.000 περίπου νέα μέλη πληρώνοντας 2 ευρώ που δεν ξέρουμε αν ήταν ψηφοφόροι, όχι του ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεράκης τόνισε πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν θετικά μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντίθετοι.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χώρος για ένα νέο αριστερό κόμμα τόνισε πως αυτό είναι ερώτημα το οποίο αφορά κυρίως όχι το σύνολο της κοινωνίας, αλλά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει θετικά σε αυτή την ερώτηση.