Προϋπολογισμός του 2024 κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τα νέα να είναι θετικά για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς προβλέπονται αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αύξηση παρατηρείται και στις δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, συγκριτικά με το οικονομικό έτος που μας αφήνει.

Ένοπλες Δυνάμεις: Χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη για εργασία τις νυχτερινές ώρες

Η σχετική εισηγητική έκθεση περιλαμβάνει πιστώσεις για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που θα καλύψουν δαπάνες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού, τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές, την προμήθεια καυσίμων και την προμήθεια υγειονομικού υλικού για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη τους για εργασία τις νυχτερινές ώρες, όπως και αύξηση στην υγειονομική περίθαλψη των στελεχών.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τις εισφορές του ΥΠΕΘΑ και της ΕΜΥ σε διεθνείς οργανισμούς και τις νέες υποχρεώσεις από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει και εδώ αυξητική τάση. Πρόκειται για μία ευνοϊκή συγκυρία για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το υπουργείο Άμυνας, το οποίο θα δει να αυξάνονται οι πόροι του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στους σκοπούς του.

Στα 2,122 δισ. ευρώ οι δαπάνες υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων

Οι εκτιμήσεις δαπανών για το έτος 2023 ανέρχονται στο ποσό των 5,672 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 2,122 δισ. ευρώ αφορά δαπάνες υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οι προβλέψεις δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 ανέρχονται στο ποσό των 6,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 2,570 δισ. ευρώ αφορά τις δαπάνες υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ανώτατα όρια του υπουργείου Άμυνας για λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 50.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση αναγκών σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και είδη διατροφής. Επιπλέον έχει υπολογιστεί το ποσό της αύξησης των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς και του επιδόματος διαβίωσης σε ξένες χώρες.

Το σύνολο των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του φορέα, για έργα που θα υλοποιηθούν και από τα τρία Επιτελεία, για το έτος 2024, προβλέπεται να ανέλθει στα 30.000.000 ευρώ. Επίσης, το υπουργείο περιλαμβάνεται στους φορείς που συμμετέχουν στο έργο «THORAX», δηλαδή την απόκτηση ενός νέου, εξελίξιμου, επιχειρησιακού συστήματος, η χρήση του οποίου θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες στους τομείς της Ασφάλειας, της Άμυνας και της Διαχείρισης Κρίσεων.

Τεχνητή νοημοσύνη

Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης νέας γενιάς βασισμένο σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπονται η αναβάθμιση και η αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών του, η ηλεκτρονική ζεύξη των συστημάτων παρατήρησης και ελέγχου. Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται η άμεση μετάδοση πληροφοριών και εικόνας από όλη την ελληνική επικράτεια καλύπτοντας και την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).