Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα έφτασε ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος στον Ναό της του Θεού Σοφίας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον τοποτηρητή για τις λατρευτικές εκδηλώσεις της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, πλήθος κόσμος είχε συγκεντρωθεί εντός και εκτός της εκκλησίας, φωνάζοντας συνεχώς «Άξιος», ενώ ο κ Φιλόθεος ευλόγησε τους πιστούς πριν εισέλθει στον ναό για την μεγαλοπρεπή τελετή ενθρόνισής του.

Σημειώνεται πως ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του ασπασμού του κ. Φιλόθεου με τον πρώην Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ο οποίος τον περίμενε στην είσοδο της εκκλησίας.

Στην τελετή ενθρόνιση προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος θα διαβάσει το μήνυμα του Παναγιότατου. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και παρόντες είναι επίσης ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, εκπρόσωποι της τοπικής και στρατιωτικής αρχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήθος μητροπολιτών και πιστών.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στον νέο μητροπολίτη για τον οποίο είπε, πως η επιλογή του «δεν είχε κριτήρια μόνο ηλικιακά, αλλά βαθύτερα και ουσιαστικότερα κυρίως θεολογικά», προσθέτοντας και μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο, «εκτίμησα το ήθος και εκκλησιαστικό σου φρόνημα», ενώ τον κάλεσε «να τιμάς και να φροντίζεις τον κ. Άνθιμο».

Ο κ. Ιερώνυμος εστίασε στα σύγχρονα προβλήματα κι όπως είπε «απέναντι στις νέες και περίπλοκες προκλήσεις η δυτική εκκλησία εστίασε στην ενασχόληση με κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα».

________________
klklmlklkklm
______________
lkllmkllkkl
______

Τόνισε επίσης ότι «τα κοινωνικά προβλήματα είναι προϊόντα άλλων επιλογών βαθύτερων και συχνά μη αντιληπτών» και αναφέρθηκε στην  «πολιτική καπιταλισμού» και στην «αποθέωση του ατομικού συμφέροντος». Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατέληξε συγκινημένος «αγαπητέ μου Φιλόθεε σου εύχομαι καλή διακονία».

Στην τελετή προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος άλλωστε είναι τοποτηρητής της Μητρόπολης, μετά την παραίτηση του κ. Άνθιμου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παρόντες είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος, αλλά και δεκάδες μητροπολίτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: voria.gr